НОВИНИ


Доц. Александър Христов: Когато нелепите чиновници не могат да се справят с нещо, забраняват рекламата му

7 2422 30.04.2024
Доц. Александър Христов: Когато нелепите чиновници не могат да се справят с нещо, забраняват рекламата му
Доц. Александър Христов

"Когато нелепите чиновници не могат да се справят с нещо, забраняват рекламата му. Точно такъв изглежда случаят със забраната за рекламата на хазарт в медиите".


Доц. д-р Александър Христов, комуникационен експерт и университетски преподавател по пиар и комуникации, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Когато нелепите чиновници не могат да се справят с нещо, забраняват рекламата му.

Точно такъв изглежда случаят със забраната за рекламата на хазарт в медиите. Вероятно целите на това са добри - да се ограничи хазартната зависимост, освен ако няма нещо скрито. Но за да се справиш с нещо - пушене, хазарт - трябва да премахнеш търсенето, а не връзката между търсенето и предлагането, което представлява рекламата. В противен случай комуникациите сами ще си намерят своя път до потребителя - било то в социалните мрежи, през инфлуенсъри или в селската кръчма. Какво стана след забраната за реклама на цигари? Точно така, увеличиха се промоциите.


Иначе рекламата е прекрасен инструмент. Тя прави добрия продукт велик и дава възможност недостатъците на лошия да станат ясни по-бързо. А ако нещо вреди, трябва да има кампания, от която хората да разберат за тази вреда.


Иначе забраната е най-лесна. Но е ефективна колкото да кажеш на дете да не скача в локва. Като се обърнеш с гръб - то продължава.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама