НОВИНИ


Командирът на ВСС: Догодина ще получим всички осем F-16, български пилоти ще летят на тях

3 7093 30.04.2024
Командирът на ВСС: Догодина ще получим всички осем F-16, български пилоти ще летят на тях
Генерал-майор Димитър Петров, командир на ВВС

Прави се всичко възможно новите F-16 да бъдат посрещнати на авиобазата до Граф Игнатиево. Това каза пред БНР началникът на Военновъздушните сили генерал – майор Димитър Петров. 


Докладът за състоянието на отбраната алармира вече за проблеми при реконструкцията на пистата и нейното наводняване при дъжд. Генерал – майор Димитър Петров обаче увери, че при "прогноза за времето, която позволява", след водосвета на 6-ти май - Гергьовден, над София ще прелетят изтребители. Той коментира и посещението на ген. Джеймс Хекер, командващ на Съюзното военновъздушно командване на НАТО. 

 

"Той посети авиобаза "Граф Игнатиево". Запозна се с инфраструктурата. Срещна се и с колегите, които носят дежурство в интегрираната система ПВО на НАТО. Определено остана доволен от това, което правим за посрещане на новия самолет, за подготовката на хората и визията за бъдещето". 

 

През 2025 година ще дойдат самолетите и ние ще сме готови да ги посрещнем, заяви ген. Петров.

 

"ВВС ще направи всичко възможно, както и МО, да ги посрещнем навреме. Има едни минимални изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да приемем самолетите. Те ще бъдат покрити. Надявам се максимален брой от обектите, които трябва да бъдат изградени, да бъдат завършени". 

 

Той коментира проблема с наводняването на пистата.

 

"Полосата трябва да отговаря на изискванията за експлоатация. Няма да бъде приета, ако не отговаря. Имам всички уверения на Главната дирекция, че полосата ще е готова преди да дойдат самолетите. Не мисля, че ще трябва да се търси друго летище, на което да ги посрещнем". 

 

Подготовката на летците върви по график, увери той. 

 

"В края на тази година първите летци ще са завършили подготовката си.

 

Догодина ще получим всички осем самолета и те ще летят на тях в България. Преди това няма да са летели на такива. Те минават програма на по-ранна версия на F-16". 

 

Ресурсното осигуряване е от особена важност, каза ген. Петров.

 

"Ежегодно ще трябва да бъдат осигурявани средства за провеждане на летателна подготовка. Летците ще летят по 180 часа на година.

 

Ние даваме заявка за необходимите ни ресурси и тя се среща с възможностите на държавата. Това се пречупва и през призмата на средата за сигурност". 

 

Всички страни около нас – Румъния, Гърция и Турция, са въоръжени с F-16, обясни той."При това положение имаме възможност да използваме съюзни летища. Ставаме много по-маневрени".

 

Изключително строго и точно сме спазили всичко, което се регламентира по ръководството за проектно управление, заяви ген. Петров.

 

Тази модернизация много закъсня, но сега няма накъде да се отстъпва, каза той.

 

Парите са важен фактор, но повече от нас са във ВВС заради своите мечти и идеали, отбеляза генералът. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама