НОВИНИ


Експерт алармира: Работят 80 и 90-годишни медсестри и акушерки, за да не се закрие дадено отделение

0 2349 30.04.2024
Експерт алармира: Работят 80 и 90-годишни медсестри и акушерки, за да не се закрие дадено отделение
Председателят на Медицинска федерация "Подкрепа" Росица Палешникова Стопкадър: Bulgaria ON AIR

С 30% увеличават заплатите на заетите в детското и училищно здравеопазване.


"Направи се много голяма крачка. При предишния кмет на София проблемът беше замитан години наред. Хората стояха на 1350 лв. основна заплата, което е изключително ниско. След протести и тежки преговори стигнахме до много добро увеличение, което е над 30%. Кметът имаше благоразумието и да отвори акцент към младите специалисти - процентът прослужено време да бъде увеличен за тях, за да е атрактивна професията. А не да разчитаме на 80-годишни медицински сестри", посочи в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Медицинска федерация "Подкрепа" Росица Палешникова.От 1 април основната заплата на споменатите специалисти вече е 1890 лв. Към това се начислява и клас прослужено време. Вдигат се и парите за работно облекло - 500 лв. на година; повишават се отпуските на 40 дни; расте и брутното възнаграждение при пенсиониране - 8 заплати.

 

"За момента това ни удовлетворява. Хората бяха съгласни да напуснат сектора. Но нещата не стоят добре в цялата страна, не само в София. Трябва да се подпише браншови колективен трудов договор. Основните заплати варират от 1100 до 2000 лв. Не срещаме разбиране от работодателите, не идват на преговорите и казват, че няма нужда да бъдат увеличавани заплатите", алармира Палешникова.

 


Според нея на национално ниво нещата са трагични и не достигат над 30 хил. медицински сестри и акушерки. Работят 80 и 90-годишни специалисти, за да не се закрие дадено отделение, уточни Палешникова и допълни, че четири години учат медицинските сестри и акушерките.

 

А за да се осъществи качествен филтър на входа на яслата или детската градина, трябва да има медицински специалист. Но поради дефицит в сферата се налага един специалист да работи на 2 или 3 места. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама