НОВИНИ


България разполага с над 60 млрд. лв. в европари, но не може да ги усвои, твърди икономистът Георги Ангелов

6 2577 30.04.2024
България разполага с над 60 млрд. лв. в европари, но не може да ги усвои, твърди икономистът Георги Ангелов
скрийншот

България разполага с над 60 млрд. лв. европейски пари, но не може да ги усвои. Това заяви в предаването „Кой говори“ на Дарик радио старши икономистът в Институт “Отворено общество” Георги Ангелов.


„Парите от еврофондовете, ако включим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, структурните и кохезионните фондове, са около 40 млрд. лева. Ако включим и парите за земеделските производители, плюс остатъци от предишни програми, може би отиваме към 60 милиарда лева. От всички тези пари единствените, които се усвояват, са земеделските субсидии, макар че и там има проблеми. Дори най-лесното раздаване на пари на калпак не върви толкова бързо, а пък трудните неща вече сме много назад. Имаме около 3-4% изпълнение за тези 40 млрд. лева“, обясни Ангелов.Според него причините за това изоставане са много, като една от тях е, че манталитетът в България предполага всичко да се прави в последния момент.

 

„Проблемът е, че има твърде много пари и няма капацитет за усвояването им. През последните 10 години всяка година всички правителства залагат рекордни пари за инвестиции в националния бюджет и в нито една година няма изпълнена инвестиционна програма. А лошата физическа публична инфраструктура е един от големите проблеми на българската бизнес среда“, коментира още икономистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама