НОВИНИ


Случаят "Осемте джуджета": Прекратяват производството срещу прокурор Сулев

4 13791 30.04.2024
Случаят
Осемте джуджета

В Софийски градски съд се проведе разпоредително заседание по делото срещу прокурора от Софийска районна прокуратура Константин Сулев. Той е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев.


Съдът постанови, че цялото наказателно производство трябва да бъде прекратено. Според съда поведението на Сулев, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба. Съдът приема, че при действията си Константин Сулев е прокурор, орган на власт, а не длъжностно лице. Описаното поведение от страна на Сулев не представлява престъпление, заяви съдебният състав, предаде БТА.През март и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска обвинителят от Софийската районна прокуратура Константин Сулев да бъде временно отстранен от длъжност, защото е обвиняем.

 

"Съдът подложи на внимателна преценка всички факти, описани в обвинителния акт и свързани с реализирано от Сулев обвинение, те не сочат, според съда, на извършено престъпление, а само и единствено на реализирани властнически правомощия в рамките на образувана и висяща прокурорска преписка", заяви съставът.

 

Определението на съда не е окончателно и подлежи на протест.

 

Според адвокат Костадин Костадинов има основание за прекратяване на наказателното производство, тъй като деянията описани в обвинителния акт не съставляват престъпление. По думите му, при осъществяване на служебните си задължения магистратите не носят отговорност за действията си и техните актове, освен ако извършеното не е престъпление от общ характер, те имат функционален имунитет. 

 

Придържам се към казаното от моя защитник, заяви Сулев пред съда по време на заседанието.

 

Прокурор Йордан Петров посочи, че не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да доведат до връщане на делото. Той добави, че няма основания да се налага някаква мярка за неотклонение на Сулев. Според прокурора, ако има нещо, което не е коректно описано в обвинителния акт, то делото следва да се върне на прокуратурата.

 

В мотивите си съдът отбеляза още, че в първите четири страници на обвинителния акт излага факти, които са "несъотносими към поведението на подсъдимия, свързани с реализирани действия от страна на Иван Гешев, Борислав Сарафов и други ръководни служители в прокуратурата". Чак след това се описват действия на прокурор Сулев като наблюдаващ прокурор в рамките на образувана преписка. Те са свързани със запознаване с материалите по преписката, привличане като обвиняем на Петьо Петров и обявяване за общодържано издирване на Кристиян Христов.

 

Преписката е образувана от друг прокурор - Валентин Видов от Софийска районна прокуратура, като той заедно с Йордан Стоянов са първите двама прокурори, които на случаен принцип са разпределени за наблюдаващи на преписката. Съдът посочи, че по тази преписка в 02:35 часа през нощта е определен трети наблюдаващ прокурор в лицето на Георги Иванов, а една минута след това е определен Сулев за четвърти наблюдаващ прокурор.

 

Съдът прие още, че престъпленията, за които е образувана преписката са от компетентността на Софийска районна прокуратура, а не на Софийска градска прокуратура, както се посочва в обвинението.

 

Пред медиите Константин Сулев и адвокатът му отказаха коментар, а прокурор Йордан Петров посочи, че ще протестира определението на съда.През есента на миналата година Константин Сулев беше обвинен в длъжностно престъпление във връзка с дело срещу Пепи Еврото, а в началото на март т.г. обвинителният акт срещу него беше внесен в Софийския градски съд, пише "Лекс.бг".

 

Според обвинението Сулев е извършил престъплението от 30 май до 1 юни миналата година с пет деяния. Прокуратурата твърди, че той е нарушил, а също така и не е изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов. Христов е един от замесените в схемата „Осемте джуджета“ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови.

 

Миналата година Кристиян Христов беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова. Признанието му дойде след разказ на Павлова пред „Антикорупционния фонд“, която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов на свой ред заяви, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н“.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама