НОВИНИ


Казармата може да се завърне, но не за всички

3 2411 30.04.2024
Казармата може да се завърне, но не за всички

Служебното правителство не обмисля връщането на наборната военна служба. Това заяви военният министър Атанас Запрянов по време на видео конферентна връзка с българските контингенти зад граница по случай Денят на храбростта.


Запрянов, обаче, уточни, че ако новият пакет социални мерки и повишението на заплатите на военнослужещите с 30% от 1 януари не реши проблема с незаетите щатни бройки в армията, ще се наложи заетите в сферата на сигурността, като полицаи, съдебна охрана, жандармерия и др. да преминат задължителна военна подготовка, информира БНТ.

 

Министерството на отбраната ще има трети заместник министър. На поста ще бъде назначен Иван Пейков, който ще отговоря за инфраструктурните проекти, стана още ясно от думите на Запрянов.

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма проблем България да приеме новите изтребители F-16 Блок 70, въпреки, че модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево все още не е приключила и има забавяне. Той посочи, че в края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти в авиобазата, които след това ще бъдат надградени с нужното оборудване и техника, което не пречи за тяхното сертифициране от американска страна. Адмирал Ефтимов посочи, че е нужно повече концентрация върху обектите за поддръжката на самолетите и те трябва да са готови до април 25 година, когато ще пристигнат първите F-16.

 

Министърът на отбраната Атанас Запрянов уточни, че първите два самолета ще са готови още през есента, но те ще останат в САЩ, за да може на тях да се обучават българските техници под ръководството на американски авиоинженери и специалисти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама