НОВИНИ


На 9 юни избираме между 22 партии, 11 коалициии и 3-ма независими кандидати за евродепутати

0 2352 30.04.2024
На 9 юни избираме между  22 партии, 11 коалициии и 3-ма независими кандидати за евродепутати

Вчера изтече срокът за регистрация в ЦИК на инициативните комитети, които излъчват кандидати за вота на 9 юни. Подадени са документите на 3 инициативни комитета за трима независими кандидати за членове на Европейския парламент.


22 партии и 11 коалиции също се включват в изборната надпревара за Народното събрание и/или Европейския парламент. В 9346 секции ще се гласува с машини. Работата по обществената поръчка за машините все още не е приключила.

 

На сайта на ЦИК гражданите имат възможност да проверят дали имената им фигурират в списъците за подкрепа на партии и коалиции.

 

От вчера са публикувани предварителните избирателни списъци. На сайта на ГРАО избирателите могат да проверят дали са включени в избирателните списъци за двата вида избори и какъв е адреса на изборната им секция.

 

"Препоръчваме да бъде извършена проверка. Ако някой не е включен в списък, може да отправи искане до кмета на общината по настоящ адрес", посъветва Росица Матева - говорител на ЦИК, цитиран от БНТ.

 

От миналата седмица има възможност да се подават заявления за гласуване извън страната. Към днешна дата са подадени 10 666 заявления за гласуване за вота за Народно събрание и 4693 за Европейски парламент. До 4 май тече срокът, в който коалиции могат да подадат документи в ЦИК за промяна в състава на коалициите или на наименованието. На 7 май изтича срокът за регистрация на кандидатските листи в ЦИК за европейските избори и в РИК за националните избори.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама