ПОЛИТИКА


Разширяването на ЕС е геостратегическа необходимост, смята чешкият президент

2 3235 30.04.2024
Разширяването на ЕС е геостратегическа необходимост, смята чешкият президент
Чешкият президент Петър Павел БГНЕС

Чехия изрази подкрепата си за нови кръгове на разширяване на Европейския съюз, когато страната се подготвя да отбележи 20 години от собственото си присъединяване към блока, съобщи ДПА.


Разширяването е "геостратегическа необходимост", категоричен бе чешкият държавен глава Петър Павел на пресконференция в Прага, заедно с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер на конференция, посветена на присъединяването на Чехия и още девет държави към ЕС преди 20 години.

 

"Ако оставим държавите от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия на прага твърде дълго, ще ги оставим на милостта на действащи лица като Русия, които нямат добри намерения към европейците и Европа изобщо", алармира Павел, бивш председател на Военния комитет на НАТО."Тези страни искат да принадлежат към Запада", посочи днес премиерът на Чехия Петър Фиала. "Нека им дадем този шанс и да се възползваме максимално от възможностите, които предлага разширяването", уточни той.

 

Фиала настоя страните кандидатки да се подготвят сериозно за бъдещото присъединяване. Чехия може да помогне на бъдещите членове, като сподели собствения си опит, допълни той.Президентът освен това призова за реформи в ЕС, като заяви, че съюзът "определено" може да се подобри.

 

На 1 май 2004 г. Чешката република, Полша, Словакия и още седем държави се присъединиха към Европейския съюз, което Павел определя като "важен етап".

 

"Нашият дом е не само Чешката република, но и Европа", подчерта Павел. 

 

Шест държави от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна гора и Сърбия – понастоящем се стремят да се присъединят към ЕС и са постигнали различна степен на напредък към членство, припомня ДПА.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама