НОВИНИ


Парламентът уважи ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

2 2621 30.04.2024
Парламентът уважи ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите
В парламента

Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите с 99 гласа „за“, 108 "против" и нито един глас "въздържал се" след прегласуване. При първото гласуване депутатите уважиха ветото с 98 гласа "за", 108 "против" и нула "въздържал се". За да бъде преодоляно ветото на държавния глава, "за" законопроекта трябваше да гласуват 121 народни представители.


Законът бе приет на второ четене на 19 април. Той предвижда една втора по-кратки срокове за административно обслужване за инвестиционни проекти с национално или регионално значение.

 

В деня на гласуването на закона протестиращи против промените се събраха пред парламента. Недоволството им е свързано с това, че през закона се правят поправки в други три закона, един от които е този за опазване на околната среда.

 

Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение.

 

Оспорени бяха и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

 

Президентът оспори и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което според мотивите му води до риск от ощетяване на обществения интерес.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама