НОВИНИ


Евростат: Българите работят най-малко допълнителни часове в ЕС

5 3011 01.05.2024
Евростат: Българите работят най-малко допълнителни часове в ЕС
личен архив

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в Европейския съюз, показват данни на Евростат, публикувани по повод днешния Международен ден на труда - 1 май.


У нас делът на служителите, работили над 49 часа седмично, е 0,4 на сто. След нас с най-малко допълнителни трудови часове са Литва и Латвия - с по 1,1% работещи допълнително. В страните от ЕС Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове - 11,6%, следвана от Кипър - 10,4% и Франция - 10,1%.

 

Данните на Евростат показват, че през 2023 г. 7,1% от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място. Увеличените трудови часове се отнасят за онези служители, които обикновено работят по 49 часа или повече на седмица, уточняват от европейската статистическа служба.

По-висок е делът на самостоятелно заетите лица, трудили се повече часове - 29,3 на сто от всички самонаети служители - в сравнение с наетите лица - 3,6 на сто от всички заети лица.Продължителното работно време е по-често срещано при квалифицираните работници в селското, горското и рибното стопанство (27,5% от всички квалифицирани работници в селското, горското и рибното стопанство) и мениджърите (21,9%), отчитат от Евростат.

 

От всички останали професионални групи средно 7,3% работят повече от 49 часа на седмица, показват данните. 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама