НОВИНИ


Проруските сантименти в Сърбия се засилват

13 2801 01.05.2024
Проруските сантименти в Сърбия се засилват
БГНЕС

„В повечето страни от Западните Балкани все още е налице силна прозападна ориентация, докато в Сърбия се наблюдава обратната тенденция - проруските настроения нарастват, а подкрепата за членството в ЕС намалява“


Това заяви Пол Маккарти , регионален директор за Европа на Международната републиканска партия, в интервю за института „Гласът на Америка“ по повод ново проучване в региона, проведено от Ipsos.


Според изследването в Сърбия, базирано на извадка от 1238 пълнолетни граждани, подкрепата за ЕС е спаднала до 40%, докато Русия се смята за най-големия партньор, а Съединените щати - за заплаха.

 

В Черна гора, където извадката е от 1036 пълнолетни граждани, подкрепата за членството в Европейския съюз нараства, но подкрепата за НАТО намалява. Най-голям брой от анкетираните в Черна гора са отбелязали Америка като най-голяма заплаха, а Сърбия - като най-голям партньор. Според проучването най-голяма подкрепа за Америка и западните институции има в Косово и Албания.

 

Въпреки преобладаващите прозападни настроения в региона Маккарти смята, че Западът започва да губи битката, когато става въпрос за усилията да се гарантира, че Западните Балкани няма да загубят вяра в процеса на евроатлантическа интеграция.




Гласът на Америка : Международният републикански институт (МРИ) проведе ново регионално проучване в Западните Балкани, което този път е посветено на външнополитическия курс на страните от региона. Какво ви казва това проучване за сегашните настроения в региона?


Маккарти : Мисля, че основното послание от проучването е, че сред повечето страни в региона, а ние изследвахме шестте страни от Западните Балкани, има силна подкрепа за присъединяване към ЕС и прозападна ориентация. Имаме някои сведения извън тази тенденция, а именно, че Сърбия показва съвсем различна тенденция, която бих описал като по-малко ентусиазирана за присъединяване към ЕС и за западна ориентация.

 

Гласът на Америка : Ако трябва да сравним това проучване с проучването от 2022 г., което, разбира се, беше с много по-широк обхват, видяхте ли някъде големи промени и къде?


Маккарти : От последното проучване насам има руска инвазия в Украйна. Така че това беше голямо международно събитие. Последното ни проучване излезе точно преди това. Това, което забелязвам в това проучване, в сравнение с предишното през 2022 г., е, че има по-дълбока поляризация в обществото, например отслабването на подкрепата за НАТО сред членовете, като например в Черна гора и Северна Македония. Това не е голяма промяна, но можете да видите, че подкрепата отслабва. И мисля, че в Сърбия подкрепата за прозападната ориентация и за присъединяването към ЕС е още по-малка, което и в двата случая е тревожна тенденция.

 

Маккарти : Да, когато стана въпрос за руското нахлуване в Украйна, бях изумен, може би не изненадан, от това колко много Съединените щати се обвиняват за руското нахлуване. Това може да се види в данните за Сърбия, но има и много хора, много респонденти в Босна и особено в Северна Македония, които обвиняват Запада за инвазията. Така че това ме изненада. А също така и силата на подкрепата за Русия в Сърбия, въпреки че не е изненадваща, дълбочината и големите числа, когато става въпрос за тази подкрепа, както и възприемането на Съединените щати като заплаха. Това представлява истинско предизвикателство в дългосрочен план за интеграцията на региона в евроатлантическите институции. Сърбия е много важна страна и целият регион наистина не може да влезе в тези институции, без Сърбия да е с него. Тя е най-голямата държава в региона на Западните Балкани. Тя е важна в икономическо и политическо отношение и мисля, че си правим лоша услуга, като оставяме Сърбия настрана и се опитваме да привлечем всички останали. Въпреки че има държави, които поемат по-бърз път, смятам, че в дългосрочен план това не може да стане, ако целият регион не е интегриран.





Гласът на Америка : Когато говорим за Сърбия, а Вие засегнахте някои неща в началото на интервюто, какви са основните тенденции?


Маккарти : Вече изброих две от най-ярките, а именно подкрепата за Русия и възприемането на Запада като заплаха, особено на Съединените щати. Но не искам да обвинявам само Сърбия. Бях изумен от нивото на подкрепа за Турция в Босна, например, която е на първо място, докато САЩ са на второ място. Това е много интересно. Подкрепата за Сърбия в Северна Македония също е доста поразителна. Попитахте ме за тенденциите. Мисля, че тенденцията е, че ни предстои трудна работа, за да гарантираме, че гражданите на страните от Западните Балкани няма да загубят вяра в евроатлантическия път. Страхувам се, че като гледам тези цифри, започваме да губим битката. След руската инвазия в Украйна се наблюдаваше ускоряване в тази посока.

 

Гласът на Америка : Когато сравните тазгодишното проучване с това от 2022 г., определено има увеличение на проруските настроения в Сърбия, но и леко увеличение на прозападните настроения, докато процентът на тези, които искат и двете, намалява. Означава ли това, че хората в Сърбия избират страна? За разлика от правителството...




Маккарти : Да, определено правите добра забележка, а именно за задълбочаващата се поляризация след руската инвазия в Украйна. В Сърбия настроенията все още са, да кажем, проруски, но има и силно малцинство, което е и прозападно настроено. Бих предположил, въпреки че в момента нямам данни пред себе си, че това е настроението в големите градове, особено в Белград, но би трябвало да разгледаме по-отблизо цифрите.


Гласът на Америка : Подкрепата за Европейския съюз в Сърбия е спаднала до 40 % в ново проучване. Каква е причината за този спад, бавен ли е процесът на интеграция или различни и понякога объркващи сигнали от страна на самото правителство? Каква според вас е основната причина за това?


Маккарти : Мисля, че това са всички тези неща, които току-що споменахте. Процесът е много бавен. И както казах по-рано, тенденцията в целия регион е да се губи вяра в процеса (интеграция). Виждате известно отслабване на подкрепата. Така че отчасти това е така, но отчасти имаше и послания от правителството, които са доста против ЕС, усещането е, че това е „обида за сръбския народ, че сме оставени на вашия праг толкова дълго време, трябва да търсим други партньори“. Не винаги с тези думи, но се усеща това чувство. А правителството в Сърбия направи много за укрепване на отношенията с Китай и Русия през годините, и това не е нещо ново.





Гласът на Америка : Както споменахте, това проучване е направено две години след руската инвазия в Украйна. Споменахте някои от влиянията, но до каква степен тази война е повлияла на начина, по който Западът или Русия се възприемат в Сърбия?


Маккарти: Мисля, че тя задълбочи проруските настроения, но също така поляризира настроенията, защото хората, които искаха да седят на два стола, ако мога така да се изразя, тази подкрепа за това намаля. А има и това малцинство от хора, които са прозападно настроени. Така че мисля, че ако трябва да предположа, някои хора от средата отидоха в крилата, някои в прозападното, а други в проруското. По този начин се увеличава поляризацията. Честно казано, конфликтите поляризират нагласите на хората. Това може например да задълбочи чувствата към едната страна, да речем Русия, но в същото време да увеличи опасенията, че Сърбия ще бъде изолирана, ако не се ориентира към Запада. Така че мога да видя, че това се случва.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама