НОВИНИ


САЩ: Русия използва неведнъж химическо оръжие в Украйна

1 2439 02.05.2024
САЩ: Русия използва неведнъж химическо оръжие в Украйна

В сряда Съединените щати обвиниха Русия, че е нарушила международната забрана за химически оръжия, като е използвала задушливото вещество хлоропикрин срещу украинските войски и е използвала средства за борба с безредиците "като метод за водене на война" в Украйна, предаде "Ройтерс".


"Използването на такива химикали не е изолиран инцидент и вероятно е продиктувано от желанието на руските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически успехи на бойното поле", се казва в изявление на Държавния департамент.
Хлоропикринът е включен в списъка на забранените задушаващи вещества от базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която е създадена, за да прилага и наблюдава спазването на Конвенцията за забрана на химическите оръжия от 1993 г.


По време на Първата световна война германските сили изстрелват този газ срещу съюзническите войски в една от първите употреби на химическо оръжие.

По-рано този месец Ройтерс съобщи, че украинските военни са заявили, че Русия е засилила незаконното използване на средства за борба с безредиците.


Освен хлоропикрин руските сили са използвали и гранати, заредени с газове CS и CN, твърдят украинските военни. Тя твърди, че най-малко 500 украински войници са били лекувани от излагане на токсични вещества, а един е загинал, като се е задушил от сълзотворния газ.


Докато цивилните граждани обикновено могат да избегнат газовете за борба с безредиците по време на протестите, войниците, които са блокирани в окопите без газови маски, трябва или да бягат под вражески огън, или да рискуват да се задушат.


Държавният департамент заяви, че предава на Конгреса решението си, че използването на хлорпикрин от Русия срещу украинските войски е в нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.


Използването на газа от страна на Москва "идва от същия наръчник като операциите ѝ за отравяне" на покойния опозиционен лидер Алексей Навални през 2020 г. и на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. с нервнопаралитичното вещество "Новичок", се казва в изявлението.

Департаментът също така установи, че Русия е нарушила забраната на Конвенцията за забрана на химическите оръжия за използване на средства за борба с безредиците като метод за водене на война, се казва в изявлението.

Департаментът заяви, че налага санкции на три руски държавни структури, свързани с програмите на Москва за химически и биологични оръжия, включително на специализирано военно подразделение, което е улеснило използването на хлоропикрин срещу украинските войски.


Четири руски компании, които подкрепят трите структури, също са санкционирани, се казва в изявлението.


Санкциите замразяват всички американски активи, принадлежащи на целевите структури, и като цяло забраняват на американците да правят бизнес с тях.


Отделно от това Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три юридически и две физически лица, участващи в закупуването на стоки за руски военни институти, участващи в програмите за химически и биологични оръжия на страната.


Санкциите бяха сред новите мерки, обявени от Съединените щати в сряда, насочени срещу Русия заради пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г.


Конвенцията за забрана на химическите оръжия забранява производството и използването на химически оръжия. Тя също така изисква от 193-те държави, които са ратифицирали конвенцията, сред които са Русия и САЩ, да унищожат всички запаси от забранени химикали.


Очакваше се Държавният департамент да предаде на Конгреса решението си, че Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химическите оръжия .


ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама