НОВИНИ


Колко ще ни струва великденската трапеза?

1 2421 02.05.2024
Колко ще ни струва великденската трапеза?

Колко ще ни струва Великден? Екип на bTV излезе на пазар със семейство Минкови от Пловдив.


Първите продукти от списъка са маруля, репички и пресен лук. Цените на зеленчуците на пазара варират между 1 и 1,20 лв.

 

Всяка година Ива и Пейчо Минкови посрещат Великден с двете си дъщери, зетьовете и внуците. Пазарът им тази година е между 100 и 150 лв., като предпочитат да купят агнешкото и яйцата от местни производители, вместо от големите вериги.„Много рядко, предимно малки продукти. За месото специално – не, в никакъв случай, гледаме да си осигурим домашно. Дори и кайма си правим само. Важното е да е от известен произходът“, обяснява Ива Минкова.

 

„Пак си даваме парите, но качеството е различно“, допълва съпругът ѝ Пейчо Минков.

 

„Яйцата някъде от порядъка на 40-50 стотинки, агнешкото около 22-23 лв. ни дойде килограма. От доста години така правим, не е за първи път – заради внуците, за да може да е екологично чисто“, допълва Ива Минкова.


За една маруля,  връзка пресен лук и  връзка репички сметката е 3 лв. Козунакът си го приготвят сами.

 

„Ние купуваме цяло агне – домашно. Яйца също са ни домашни – от познати. Единственото, за което ходим на пазар са зеленчуците – маруля, лук и репички. И трите са по един лев. Общо съм дал три лева за тези неща“, посочва Пейчо Минков.

 

„Всеки се разполага според чергата си. Няма да купиш цяло агне, ще купиш половин или пък само два килограма. Козунакът – всеки си има предпочитания дали домашно да си го направи, или да си го купи. В пекарните продават готови козунаци, там е на готово, а ако си купиш продуктите, трябва да се трудиш вкъщи“, обяснява още Пейчо Минков.

 

„Отнема ми цял ден, защото аз сама си приготвям домашни козунаци от много години. Казала съм, че докато мога ще си ги правя, а и всички ги обичат“, признава Ива Минкова.

 

Въпреки ниските цени на зеленчуците за великденската салата, производителите на пазара се оплакват, че нямат клиенти.

 

„Мога да кажа, че когато и да отида в дадена верига, за да видя какво се случва, виждам, че веригите са пълни, а тук при нас марулята е по 80 стотинки, пресен лук – пак за стотинки, репичките – за стотинки. И няма кой да пазарува. Пазарът ни е празен. Нямаме клиенти. Фактът е, че хората предпочитат да отидат някъде, където могат да си купят агнешкото, козунака и салатата от веригата. След това да станат и да си тръгнат. Не им се идва специално до пазара, за да си купят по-хубава стока и да се приберат“, категорична е Мария Цветкова, производител на зеленчуци.

 

Според думите ѝ цените от миналата и от по-миналите години не са се увеличавали на пазара, въпреки инфлацията.За разлика от големите вериги, където агнешкото се предлага на цена 19 лв. за килограм, в кварталния месарски магазин цената е 25 лв. Яйцето пък струва 38 стотинки.

 

„За сега върви по-слабичко от минали години, чакаме точния ден. Да, разбира се, че има поскъпване. Не знам на каква база е това поскъпване точно в агнешкото, но минимум 2-3 лв. е по-скъпо, в сравнение с миналата година“, обяснява продавач в месарски магазин.

 

В месарският магазин в Пловдив екипът на bTV плаща 32,55 лв. за килограм агнешко и 10 броя яйца. Килограмът на агнешко месо се продава за 25 лв., а десет броя яйца за 3,80 лв.

 

Каква е обаче цената на козунака? В повечето пловдивски пекарни той е на цена от 4 лв.

 

Така общо за килограм агнешко, 10 броя яйца, един козунак, маруля, репички и пресен лук плащат близо 40 лв. Но тази сметка ще се промени поне пет пъти по толкова, ако семейството е деца и има гости.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама