НОВИНИ


Проф. Хинков: Не да се спре частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната

7 2385 02.05.2024
Проф. Хинков: Не да се спре частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната
Проф. Христо Хинков БГНЕС

"Решението не е да се спре строежът на частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната". Това каза в предаването „Тази сутрин“ проф. Христо Хинков, бивш здравен министър от редовното правителство на акад. Николай Денков.


Във вторник (30 април) служебното правителство одобри изграждането на частна детска болница „Мама и аз“ с инвеститор „Търговска лига“, но ден по-късно – на 1 май, премиерът Димитър Главчев отмени това свое решение и дори заплаши здравния министър с уволнение.„Тази болница е много стар проект на държавата, който за съжаление се движи много тромаво – както апропо всички държавни инициативи. Тук виждаме ясно, как частната инициатива е много по-гъвката и попълва дупките, които държавата не може“, поясни Хинков.

 

Според него обществото има нужда от Национална детска болница и това е било обявено като национален приоритет от депутатите. „Но за съжалени като държавен обект тя не е равнопоставена на една инвестиция, която дадена частна инициатива може да направи“, допълни още проф. Хинков.

 

От думите му стана ясно още, че изграждането на Националната детска болница се бави заради множеството обществени поръчки, които се обявяват и след това се обжалват от несъгласните с взетите решения. Той припомни също така, че е създал редица условия, за да се изгради тази болница възможно най-бързо.

 

„Но за съжаление Законът за обществените поръчки казва, че всяка една поръчка може да се обжалва, така че аз очаквам строежа на тази болница да се забави много повече, в сравнение със срока за изграждането на една частна детска болница“, призна той.

 

Проф. Хинков смята, че разрушаването на съществуващите стари сгради, разположени на предвидения за изграждането на държавната болница терен, ще започне скоро, защото съдебните процедури са приключили. Според него обаче депутатите трябва да вземат решение за пряко договаряне на всички дейности, свързани със строежа на Националната детска болница.„Частната инвестиция не се съобразява със Закона за обществените поръчки и може да изгради една такава болница за две години. Проблемът е, че дори когато частните болници използват обществен ресурс, те не обявяват обществени поръчки. Това е решение на парламента. Тук има някаква демагогия – от една страна казваме, че имаме нужда от държавна болница, а от друга страна даваме възможност на частната инициатива да се осъществява безпрепятствено“, каза още той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама