НОВИНИ


Косото паркиране на бул. "Витоша" е по-безопасно, твърдят от "Спаси София"

1 2909 02.05.2024
Косото паркиране на бул.
Спаси София

Във връзка с появили се дискусии в интернет относно новата организация на движение по бул. Витоша, държим да отбележим, че проектът е изпълнен изцяло спазвайки законовите и подзаконови нормативни актове, съобщават от пресцентъра на "Спаси София".


В България действа Наредба за сигнализация на пътищата с пътна маркировка на Министерство на регионалното развитие, като в Приложение 14 към чл. 27, т.5 ясно е описано маркирането на места за косо паркиране, като на бул. Витоша те са изпълнени именно по този начин.

 

Според експерти в областта на пътната безопасност, новата организация на движение подобрява видимостта и при двете маневри - за влизане в паркомястото и за излизане от него. По този начин се намалява рискът от инциденти. Столичната община е длъжна да се съобразява с българското законодателство, когато проектира и изпълнява дейности по организация на движението.

 

Обръщаме внимание, че маркирането на паркоместата по този начин е залегнало в Наредбата след промяна през 2015 г. и 2016 г. по времето, когато министър на регионалното развитие е г-жа Лиляна Павлова от правителството на Бойко Борисов. Също така обръщаме внимание, че и в София вече има изпълнени проекти, спазвайки гореописаните изисквания като буферният паркинг на метростанция “Мизия” е един от тях. Същевременно улици с подобна организация на паркирането има в редица други български градове като примери могат да бъдат дадени със Сливен и Русе. 

 

Русе

 

Подхождаме с ясното разбиране, че всяка новост изисква време за адаптация, затова призоваваме гражданите на София да бъдат по-внимателни при преминаване през зоната. Паркирането се извършва назад, а излизането от паркомястото - напред. При извършване на маневрите, молим да се спазват и общоприетите норми за обозначаване на намерение за паркиране. 


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама