НОВИНИ


Експерт: Валежите не са причина за рухването на "Струма"

8 3983 02.05.2024
Експерт: Валежите не са причина за рухването на
скрийншот

В последния работен ден преди великденските празници, отвориха за движение участъка при свлачището по магистрала "Струма" в района на 16-и км. 


В съобщение изпратено до медиите се казва, че екипите са работили с максимална мобилизация, за да се пусне движението за столицата в две ленти и шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. 

 

Предстои да бъде възложено изготвянето на технически проект за възстановяване на отводняването и укрепване на стените в участъка при 16-и км в посока София. Целта е дейностите да се изпълнят в настоящия строителен сезон.

 

В неделя на 28 април подпорна стена падна в участъка и затрудни движението в района. От АПИ заявиха, че преовлажняване на почвата е допринесла за това. Според експерта Ясен Ишев няма как заради валежите да се е срутила стената, защото не е валяло толкова много. 

"От миналата година виждам, че е започнало да се движи напред към пътното платно. Инспекциите се правят 2 пъти в годината, където се отбележи, че има неизправности да се взимат мерки, тук е могло да се вземат мерки още миналата година, с тези земни маси, които са били натиснати. Тя е срязана в долната си част, двете ламери бяха паднали на аварийната лента. Това значи две неща – първо, че не е изчислена правилно и второ, че има геоложка изненада, някаква леща, непредвидена от проектантите", убеден е председателят на УС на Научно-техническия съюз по транспорта Ясен Ишев.

 

Експертът добави, че след като едно съоръжение се проектира, то има гаранционен срок от 12 години, но и трябва да се поддържа. 

 

Все още се извършва оценка на щетите. Тепърва ще се преценява каква подпорна стена да бъде изградена, за да не се повтори срутването.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама