НОВИНИ


Анализатор за ситуацията в Грузия: Да се заглуши гражданския глас, да се засили антиевропейската пропаганда

2 2486 02.05.2024
Анализатор за ситуацията в Грузия: Да се заглуши гражданския глас, да се засили антиевропейската пропаганда
Грузия


Законът за чуждестранните агенти ще ограничи дейността на гражданските организации. Ако бъде приет това ще отклони или забави Грузия по пътя й на евроинтеграцията. Това каза за Радио "Фокус" Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

 

По думите й определени политически сили искат да заглушат гражданския глас и да въведат антиевропейска пропаганда: "Затова хората са на улицата, защото преобладаващата част от хората там вярват, че по-доброто бъдеще на Грузия е тя да е част от ЕС. Битката не е просто за Закона за чуждестранните агенти и гаранциите за гражданските права и свободи, а за Грузия в или извън ЕС", изтъкна Шабани.

 

Тя е категорична, че прокарването на този законопроект е политически ход, а намеренията за създаване на среда с по-голяма прозрачност на гражданските организации не са реални.

 

"Грузия не е изолирана. Много близко до България - Република Сръбска, сега в Босна и Херцеговина, също се обсъжда подобен законопроект. Активизира се специфична вълна в Източна Европа, именно когато определени политически групи искат две неща да направят - да заглушат гражданският глас, който вероятно твърде много критикува властта. И на второ място, да въведат антиевропейска пропаганда.  Знаем в миналото г-н Орбан беше се опитал да вкара такъв закон в Унгария и той беше обявен от ЕС за антиграждански, противоречащ на правото на ЕС. И то не заради друго, именно защото ограничава правата на обикновените граждани и тяхната възможност да се сдружават", коментира Надя Шабани.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама