СВЯТ


ISW: Харков, Часов Яр и Суми - направления на бъдещото руско настъпление

2 3901 03.05.2024
ISW: Харков, Часов Яр и Суми - направления на бъдещото руско настъпление
Война

Служители на украинското разузнаване идентифицираха три руски опита за дестабилизиране на Украйна и постигане на победа, а служители на украинското и американското разузнаване публикуваха оценки за ситуацията на бойното поле, които съответстват на предишните прогнози на ISW, според които руските сили могат да превземат Часов Яр, но е много малко вероятно да превземат други големи украински градове.


Заместник-началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки оцени, че руските сили вероятно ще започнат настъпление към Харковска и Сумска област в края на май или началото на юни 2024 г., но че руските сили няма да могат да превземат градовете Харков и Суми.

 

През есента на 2023 г. руските военни може да са вербували множество затворници с присъди за тежки престъпления. Така Кремъл се е опитал да покрие загубите на жива сила на бойното поле в Украйна.


Скибицки отбеляза, че Кремъл разглежда информационните операции като втора линия на усилията за разгром на Украйна и че настоящите руски информационни операции са силно насочени към подкопаване на украинските усилия за мобилизация и легитимността на украинския президент Володимир Зеленски.


Скибицки подчерта, че третата линия на усилията на Русия за постигане на победа в Украйна е продължаващата кампания за дипломатическа изолация на Украйна.


На 1 май Държавният департамент на САЩ обяви, че е установил, че руските сили нарушават Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО), която Русия е подписала.


На 2 май руският президент Владимир Путин се срещна с губернатора на Тулска област и известен сътрудник на групата "Вагнер" Алексей Дюмин, което допълнително показва, че Путин може би се стреми да намали властта на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, като балансира между него и съперниците му.


Путин вероятно умишлено е оповестил срещата си с Дюмин след шумния арест на руския заместник-министър на отбраната Тимур Иванов на 24 април и преди встъпването в длъжност на президента на 7 май, вероятно за да накаже ръководеното от Шойгу министерство на отбраната за това, че не е успяло да постигне военните цели на Кремъл.


Срещата между Путин и Дюмин подсказва, че Путин вероятно е отговорният ръководител, който стои зад ареста на Иванов.


През 2022-23 г., според интерпретацията на анализаторите от ISW, Дюмин многократно е подкрепял шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин в публичната му конфронтация със Сергей Шойгу и може би се е надявал сам да стане министър на отбраната. След поражението на бунта на Пригожин през юни 2023 г. Дюмин изпада в немилост. Публичната среща с Путин на 2 май е сигнал за края на позора.


"Срещата между Путин и Дюмин показва, че Путин вероятно е отговорен за решението за ареста на Иванов. ISW неведнъж е отбелязвала, че официални лица и военни командири редовно си разменят благоволението на Путин, който се надява по този начин да стимулира различни фракции да се опитат да изпълнят целите му.


ISW също така е забелязал, че Путин показва, че благоразположението му се е променило, като предлага публични срещи на членове на противоположни [наскоро фаворизирани] фракции и уволнява военни командири", твърдят анализаторите.


Неотдавнашните репресии на руското правителство срещу мигранти от Централна Азия, живеещи в и влизащи в Русия, след нападението в Крокус Сити Хол на 22 март, изглежда обтягат не само таджикско-руските, но и киргизстанските отношения.


На 1 май грузинският парламент прие на второ четене грузинския закон за "чуждестранните агенти" в руски стил на фона на продължаващите протести срещу закона в Тбилиси.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама