НОВИНИ


Защо минаваме „под масата” на Разпети петък?

0 3014 03.05.2024
Защо минаваме „под масата” на Разпети петък?
Разпети петък

В представите на не малко хора Велики Петък се свързва с минаване под „масата”. Извършването на този така наречен ритуал носи здраве, късмет, а според някои и опрощаване на греховете. Така ли е?


Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига „гробът” Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницaта – платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.


Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват последователно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място. По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят. После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст и го целуваме.


Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен, Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден.


Извършваме всички тези действия в храма не е от суетна вяра за здраве, късмет, а още по-малко за прощаване на греховете – те могат да бъдат простени единствено в тайнството Покаяние, Изповед, –  водени от чиста и силна вяра се покланяме на Христовия гроб.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама