Никой не може да регулира изкуствено и да ограничи стремежа на един търговец да печели. Това, което регулира цените, са конкуренцията и контрола. Ако едно от двете липсва, тези неща ще влязат в ред. Това, че в България цените са по-високи, означава, че има инстуционална слабост на институциите, които трябва да осигурят конкуренцията и контрола, коментира Левон Хампарцумян.
Стремежът на търговеца трябва да се уважава, но ние като потребители имаме избор дали да купим или не, допълни той.
При цената на хляба имаме фундаментални неща. Преди да започнат всички тези неща като ковид и война в Украйна, 60-70% от пазара на хляб в България беше в сивата зона и всички си затваряха очите. Това, че се махна ДДС-то всъщност изравни ситуацията на пазара, така че ако преди някои не плащаха и не ги хващаха, сега всички няма да плащат. Другото нещо е, че хубавия хляб отдавна не струва лев или два, а 4-5-6. В София затова има толкова много хлебарници, които продават хляб на високи цени и той се купува. Така или иначе усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно са безплодни, коментира Хампарцумян пред Нова телевизия.