НОВИНИ


Първан Симеонов: Младите хора са опасно дистанцирани от политиката

5 2468 03.05.2024
Първан Симеонов: Младите хора са опасно дистанцирани от политиката
Първан Симеонов

Младите хора в България са опасно дистанцирани от политиката, заяви пред БНР директорът на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. "Липса на минимален имунитет, политически. Липса на желание за включване в онези решения, които включват теб. Сериозна гетоизация и маргинализация на голяма част от младите хора в България заради демографската, етническата и социалната ситуация, свързана с много сериозни социални неравенства и регионални различия в България.", обяснява той.


"България като че ли се нуждае от специална политика, която да адресира младежта като част от едно усилие за човешкия капитал на България", изказа още мнението си той.

 

В същото време младите хора са и онези, които бързо могат да усетят предимствата на ЕС, най-вече свързани с мобилността, която той предполага, отбеляза социологът. По думите му обаче младежите в Европа са и най-податливи към политически радикализъм.

"Тези опасности атакуват там, където информацията и интересът са малки", категоричен бе Симеонов в предаването "Преди всички".

 

"България има традиционни исторически и културни сантименти към Русия. Тук е плодотворна почвата за намеса и пропаганда", коментира той и подчерта, че всяко събитие, което повишава чувствителността по тази тема, е важно.

 

Първан Симеонов наблегна и на кръстопътя, на който се намира ЕС. По думите му Съюзът е силно застрашен. Според него с приближаване на евровота ще има много евроскептични настроения, особено в страни като България. Проблемите са много, категоричен е той и добави, че е необходима информация и съзнание за това, че ЕС живее в кръстопътни времена.

 

Социологът обаче е категоричен, че в България доверието към ЕС остава високо - осезаемо по-високо в сравнение с родните институции. В същото време в годините има постепенно и неотклонно ерозиране на това доверие, предупреди той и обобщи:

 

"В България проевропейските настроения продължават да преобладават, но никак не са малко и предизвикателствата към тях".

Първан Симеонов коментира и родната политическа ситуация:

 

"Както се появи ново дясно, което не е СДС, в лицето на Борисов например, така рано или късно ще започне да се появява и ново ляво, което не е БСП. Ваня Григорова е добър симптом за това. Лявото започва да се раздробява, да се разпада".

 

В този контекст социологът вижда и решението на Елена Йончева да приеме номинацията на ДПС за кандидат за евродепутат.

Според него обаче колкото повече се разпада нещо, толкова по-лесно то после може да се хомогенизира под водачеството на някой друг, например Румен Радев.

 

"Нинова продължи да дава същото лекарство, което енергизира, прочисти партията. От един момент нататък всяко предозирано лекарство се превръща в отрова", обясни Симеонов.

 

Той не очаква висока избирателна активност на предстоящите избори и прогнозира същата като на предишните избори. Активността в България се е вдигала, когато е навлизал нов голям играч, а такъв в момента няма, категоричен бе Първан Симеонов. По думите му "Възраждане" може да е и разочарование, но може да е и изненада. А за ДПС той изказа мнение, че Делян Пеевски ще даде всичко от себе си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама