НОВИНИ


Мащабна кампания на руски кибератаки разкриха в Чехия

2 2507 03.05.2024
Мащабна кампания на руски кибератаки разкриха в Чехия
Кибеаратака

Чехия многократно е била обект на кибератаки, организирани от руското военно разузнаване, съобщиха чешки правителствени служители.


Позовавайки се на "начина на действие и насочеността на тези атаки", външното министерство обвини за тях руската група APT28, известна още като Fancy Bear.

 

Някои чешки институции са били обект на кибератаки, използващи неизвестна досега уязвимост в Microsoft Outlook от 2023 г.

 

В Берлин същата група хакери е извършила кибератака срещу членове на Социалдемократическата партия през 2023 г.

 

Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракусан заяви, че атаките са били организирани от Руската федерация и нейната служба за военно разузнаване.

 

"Чешката република е мишена. В дългосрочен план тя е възприемана от Руската федерация като вражеска държава", добави той.

 

Чешкият министър на външните работи Ян Липавски каза: "Публичното посочване с пръст на конкретен нападател е важен инструмент за защита на националните интереси".

 

Чешката република, която е член на ЕС и НАТО с население от 10,9 млн. души, предостави на Украйна значителна военна и хуманитарна помощ след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. /БГНЕС

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама