НОВИНИ


Пекин удари тежко Путин: Китайските банки спряха да работят с Русия, изтеглят се и фирми

23 23989 04.05.2024
Пекин удари тежко Путин: Китайските банки спряха да работят с Русия, изтеглят се и фирми
Гладният китайски дракон вече е в Москва...

Тежък удар нанесе Китай на Владимир Путин. Китайските банки спряха да работят с руски пари и клиенти. Причина за това от една страна са евентуалните санкции срещу  тях, но все повече става ясно, че истинската причина е желанието на Китай да запази отношенията си със САЩ и Европа. Те са много по-изгодни и се измерват в трилиони долари. От Русия Пекин получава суровини, които Москва няма да спре да доставя, защото икономиката й е притисната до стената  заради войната срещу Украйна.


Изводите  се потвърждават и от последното разследване на Ройтерс, което е установило категорично, че вече почти месец китайските банки са засилили проверките на операциите, свързани с Русия, или напълно са спрели дейностите. Тъй като големите банки от Китай отказват да финансират операции, свързани с Русия, някои китайски компании се обръщат към малките банки по границата и нелегални канали за финансиране, като парични брокери, дори за забрана на криптовалутата.

 

Повечето китайски банки, опериращи в Русия, са напуснали страната. Почти всички големи китайски банки са спрели работа с Русия от началото на март. Изтеглят се и фирми, като една от големите китайски компании за производство на електроника в Гуандун.Някои от най -големите държавни кредитори съобщават, че намаляват обема на бизнеса, свързан с Русия.

„Пекин не може да постигне подобрение на отношенията с Европа, поддържайки най -голяма заплаха за европейската сигурност от края на Студената война“, заявява представител на китайските финансови среди, пожелял анонимност.

 

Търговските отношения на Китай с Европейския съюз възлизат на около 580 млрд евро предишната година. Към това се прибавят още около 120 милиарда под формата на различни услуги и общи проекти. Стокооборотът на Китай със САЩ е още по-голям и нараства постоянно.

 

Русия се хвали, че през 2023 г. стокооборотът с Китай е нараснал с 12,3%. Само че за същото време обменът на Китай с Канада е скочил с 39,2 на сто!

Още по-жестока е статистиката по отношение на китайският внос от Русия. През 2023 г. обемът на този внос е едва 5% от целия внос на Китай. И понеже Русия е зависима от износа си за Китай, Пекин постоянно сваля цените, което води до тежки загуби за руската икономика.

 

Жестоката истина е, че китайските компании изнасят толкова за Русия, колкото и за Нидерландия, икономика почти 2,5 пъти по-малка от руската, която няма дори граница с Китай. Китайският износ за Русия е по-малък дори от този за Виетнам - 111 милиарда долара.

 

Особено болезнено за Москва е спреният през март износ от Китай за русия на IT оборудване, което е в основата на оръжейното производство. Просто китайските банки спряха финансирането на подобни сделки. Ударът за руската армия е много тежък.

За сметка на това Китай засилва бизнес отношенията с Европа и САЩ, въпреки някои различия в политическите позиции на страните.

 

Същите изводи прави и известният руски финанситт Анрдей Мовчан, собственик на компанията Movchans Group. Мовчан допълва, че китайски банки и фирми вече не приемат китайска валута от руски банки и корпорации. Категоричен е също, че инфлацията в Русия няма да падне под 10% и дори ще се увеличава в бъдеще. Това допълнително ще затрудни търговските и финансови отношения на Путин с Китай.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама