НОВИНИ


Чудото отново се прояви! Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим

20 3173 04.05.2024
Чудото отново се прояви! Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим
БГНЕС

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим, съобщиха световните информационни агенции.


Благодатният огън слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата „Възкресение Христово”, в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни плоча, под която се намираше гробницата на Исус Христос. Огънят бе измолен от Йерусалимският Патриарх Теофил III.Спецификата налага тази година, заради усложнената обстановка в Израел, българска делегация да нe пътува за посрещането на огъня. Румънската църква предвижда да вземе Благодатния огън от Йерусалим. Божественият огън ще бъде донесен в България от отец Кирил Синев, който обгрижва духовно българската общност в Букурещ. Както вече стана традиция, за десета поредна година, Благодатният огън ще бъде донесен от летището в румънската столица пред катедралата в Гюргево от румънски духовници.


Представители на Русенската митрополия ще го пренесат през Дунав мост около 20.00 часа. Веднага след влизането му на българска територия, той ще бъде предаден на духовници от Варна, Силистра, Попово, Разград, Тутракан и др. Очаква се до полунощ да бъде разпространен и в храмовете в цялата страна.

 


По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а причината за това е близостта на тези градове.

 

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън, въпреки многобройните опити.
 

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светилище.
 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама