НОВИНИ


Етнически българин е в руски плен от първия ден на войната в Украйна

2 6689 05.05.2024
Етнически българин е в руски плен от първия ден на войната в Украйна

Украинският военен от български произход Александър Кардашов е в руски плен от първия ден от пълномащабната инвазия на Москва срещу Украйна.


Това е последният ден, в който майка му Татяна Кардашова, съпругата му, която също се казва Татяна и шестмесечният му тогава син Димитър го виждат.  

„На 24 февруари те бяха взети в руски плен. В началото го обкръжиха с корабите и им предложиха да се предадат. Тези 25 човека от Змийския остров още се намират в плен. Та са и българи и от Молдова“, каза майката на Александър, цитирана от бТВ.

 

Синът на Александър е на три години и никога не е виждал баща си.

 

„От това, което видях – той не е здрав. Той просто не приличаше на себе си. Човекът, който беше преди и човекът, с който говорих на тази онлайн връзка, бяха двама различни мъже. Той е остарял с десет години“, казва съпругата му .

 

Останалите граничари от Змийския остров също са пленени, като част от тях по-късно са разменени срещу пленени руски войници. Но останалите, както и хиляди други украински мъже, са в руски затвори и днес.

 

Докато търсят подкрепа в България, близките на пленените намират Рита Шаганене. Тя е от Литва, но е завършила българска филология и живее във Варна. Рита е съпруга на свещника от храма „Св. Николай Чудотворец“ Василий Шаган, който от своя страна е бесарабски българин.

 

Рита започва разследване за броя на пленниците българи. Село по село в Бесарабия. „Те бяха много учудени от моя въпрос – казаха ми, че засега намират 20 човека, сред които има и трима гагаузи, но ми казаха, че засега са проверили само 10% от своите списъци, защото те не се делят по произход“, коментира Рита.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама