НОВИНИ


Запрянов: Догодина идват и F-16, и машините "Страйкър"

2 2413 06.05.2024
Запрянов: Догодина идват и F-16, и машините
Атанас Запрянов БГНЕС

Първите изтребители F-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., тъй като тази есен пилоти ще се обучават на тях в САЩ. Следващата година ще получим и новите машини "Страйкър". Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.


"Ако догодина има парад, надявам се да има повод, може да летят и първите F-16", каза министърът.

 

"Българската армия е в добро състояние и посреща празника си с удовлетворение от постигнатото", обобщи той.

 

"Всички планове и подготовки са проведени, дежурствата се носят, въздушния и морският суверенитет е осигурен от Въоръжените сили"."Тази година няма военен парад, защото 6 май съвпадна с Възкресение и съгласно религиозната традиция се дава приоритет на великденските празници, така че военнослужещите ни да бъдат в семейна среда", каза Атанас Запрянов.

 

По думите му модернизацията на армията е в ход и хората виждат бъдещето с нови самолети, бойни машини и кораби. Увеличението на заплатите в армията е мъдро държавно решение и висока оценка на парламента за Въоръжените сили, смята Запрянов. "Финансовият инструмент е важен, но не е достатъчен. Сега отговорността ляга върху политическото ръководство на Министерството на отбраната, военното ръководство, да разработим и други механизми, които да направят военната професия привлекателна".

 

Недокомплектът е най-тревожен в Сухопътните войски и по-специално в основните ни бойни бригади, които съгласно новите изисквания на НАТО трябва да поддържат висока степен на готовност.

 

Обстановката около страната ни се следи с повишено внимание, защото недалеч от нас се води война. Въоръжените сили са готови да защитават страната ни, но въпреки това няма директна военна заплаха за България, категоричен е Запрянов."България е на кръстопът на Източния фланг на Алианса, следователно за нас заплахите са същите като за Румъния, Полша, балтийските страни. Затова има разположени сили на НАТО на целия източен фланг. За 75 години НАТО е показало решителност и готовност да отбранява територията си", каза министърът.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама