НОВИНИ


На фона на руската война срещу Украйна - как работи многонационалната бойна група на НАТО в България? /видео/

2 2758 06.05.2024
На фона на руската война срещу Украйна - как работи многонационалната бойна група на НАТО в България? /видео/
Ново село, България (10 ноември 2023 г.) Предствители на НАТО и българската изпълнителна власт NATO

След началото на войната в Украйна, в края на 2021 г., НАТО започна да прилага допълнителни мерки за сигурност. В тях бе включена и България.


У нас беше създадена многонационална бойна група, която да подсили сигурността на югоизточния фланг на Алианса. Едно от последните учения на групата се проведе преди дни на полигон "Ново село". В специалната група участие вземат военни от 10 държави, разказва NOVA.



„Формированието допринася за въздържащия ефект на НАТО в региона и при необходимост то ще участва в отбранителна операция на територията на страната, ако нашият суверенитет бъде застрашен”, каза подполковник Иван Бонев, заместник-командир на многонационалната група в България.

 

Ученията са свързани с възпиране на агресор, нападнал страна от Алианса. 

 

„Всичко е планирано предварително. Подготовката за занятията е от изключително значение и  нещата трябва да се случват последователно, както и да има стиковка между военнослужещите, които работят на терен”, каза командирът на взвод Иван Станоев.ю

 

Бойната група е под командването на Италия.

 

„Едно от най-важните упражнения е за заздравяване на нашата група, в която са включени военни от различни държави в Алианса. Увеличихме работата в екип, за да се сближим повече”, каза полковник Мариано Скандура, командир на многонационалната бойна група.

 

„Ние сме от водещите държави. Много често останалите страни взаимстват от нас подходи, както на щабно ниво, така и в работата на терен”, добавя подполковник Бонев.

 

На 16 ноември 2022 година Италия пое командването на многонационалната бойна група на НАТО в България.  Създадена през март 2022 г., бойната група в България се състои от приблизително 1100 войници от няколко съюзници в НАТО - включително България, Гърция, Италия и Съединените щати - и различни маневри, пехота, противовъздушна отбрана, противотанкови и инженерни елементи.

 

Това е една от осемте многонационални бойни групи на НАТО; другите са в Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Тези бойни групи са многонационални и боеспособни, демонстрирайки силата на трансатлантическата връзка. Те действат заедно с отбранителните сили на страната домакин, като провеждат учения и дейности за бдителност.



В отговор на усложнената среда на сигурност в и около Украйна и индикациите за въоръжена инвазия на Русия, в края на 2021 г. в НАТО започна прилагането на мерки по усилена бдителност. Една от тях беше създаването на допълнителни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по подобие на вече съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни.

 

С решение на Министерския съвет на Република България от 27 януари 2022 г. беше определена национална позиция за формирането на бойна група на наша територия, като страната ни изпълнява ролята едновременно на Рамкова държава и на Страна домакин с възможност за привличането за участие на сили на държави от НАТО, в състав до 1000 военнослужещи.

 

Бойната група бе формирана на 1 март 2022 г. за изпълнение на задачи по усилването на бдителността и отбранителния потенциал на НАТО на основата на механизиран батальон от състава на Сухопътните войски, с готовност за интегриране на съюзни сили и средства. На 4 март 2022 г. бе декларирано постигането на първоначални оперативни способности.

 

На проведената на 24 март 2022 г. в Брюксел извънредна Среща на върха на НАТО държавните и правителствените ръководители постигнаха съгласие за укрепването на позициите на Алианса във всички области със значително увеличаване на силите на източния фланг на Алианса по суша, въздух и море.

 

Вследствие на идентифицираната необходимост от попълване на бойната група с някои специфични способности, кореспондиращи със съвременните оперативни изисквания на НАТО, Република България покани страните-членки на Алианса да обмислят възможността за принос със способности към състава на бойната група. В резултат на това Италианската република заяви готовност за поемане ролята на Рамкова държава на бойната група на територията на страната ни. За целта с решение на Министерския съвет на Република България от 20 май 2022 г. беше одобрено поемането от Италия на ролята на Рамкова държава на бойната група.

 

На 19 и 20 юли 2022 г. в Италия се проведе конференция за генериране на сили за попълване на бойната група от страните, заявили желание за принос. Освен Италианската република в бойната група участват Република България с маневрена рота, екип военна полиция и военнослужещи в щаба, САЩ с маневрена рота, Черна гора с лекопехотен взвод, екип военна полиция и военнослужещ в щаба, Република Гърция с противотанков взвод и военнослужещ в щаба, Република Албания с лекопехотен взвод и военнослужещ в щаба, Република Северна Македония с лекопехотен взвод и военнослужещ в щаба и Република Турция с отделение за непосредствена противовъздушна отбрана от пункта си за постоянна дислокация и военнослужещи в щаба. Румъния, в ролята на Рамкова държава на Многонационалната дивизия „Югоизток“ (MND-SE) ще предостави формирование за комуникационна и информационна поддръжка за подпомагане на командването и управлението на бойната група.



На 17 октомври 2022 г. на официална церемония Италия прие ролята на Рамкова държава на бойната група, а България продължава да изпълнява ролята на страна - домакин.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама