НОВИНИ


Ген. Мутафчийски: Ваксинацията спада - и то срещу смъртоносни заболявания. Това може да е фатално в бъдеще

8 8715 06.05.2024
Ген. Мутафчийски: Ваксинацията спада - и то срещу смъртоносни заболявания. Това може да е фатално в бъдеще
Проф. д-р Венцислав Мутафчийски

„Никога не можах да намеря отговор на въпроса защо в Китай се действаше толкова прекомерно строго още веднага, което за мен значеше, че има нещо недоизказано, нещо, което не знаем и че трябва да бъдем много радикални в мерките си.“ 


Това каза генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА в предаването „Тази сутрин“.„За първите месеци, докато действаше активно оперативният щаб, ние имаме най-ниска смъртност в света. Когато настъпи разнобой и се намесиха политиците, нещата станаха доста неуправляеми и за съжаление излязохме от тази пандемия втори по смъртност в света след Перу“, посочи ген. Мутафчийски.

 

Според началника на ВМА всички трябва да си вземем поука от коронавирус пандемията. Той отбеляза, че с всяка изминала година ваксинацията спада и то за смъртоносни заболявания като например детският паралич, което е много фатално за в бъдеще.


В Деня на храбростта и празника на Българската армия главният лекар на въоръжените сили на България проф. д-р Мутафчийски коментира какво е да бъдеш военен лекар.

 

„Освен че трябва да бъдеш добре изграден специалист като лекар, ти трябва да притежаваш и различни качества, за да бъдеш военен лекар – най-малкото трябва да осъзнаваш каква е твоята мисия, на какво си се обрекъл. Затова искрено се вълнувам, когато застана пред нашите курсанти, които са положили клетва пред знамето да служат на родината, да отдадат живота си. Те изучават и военните науки, и медицина, което е изключително трудно“, отбеляза той.
 

Въпреки трудностите професията военен лекар е много желана и курсовете са абсолютно запълнени.„С всяка изминала година приемният бал става все по-висок, става по-голям процентът на децата, написали военен лекар на първо желание, което е абсолютно осъзнато желание. Има голям интерес, както и към военно-медицински сестри. Децата се интересуват най-вече от това какво е усещането да си на мисия, какви са предизвикателствата“, каза генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама