НОВИНИ


Въпреки предложението на акад. Денков - студентите няма да бъдат освободени от такси тази учебна година, рече ГЕРБ

3 15922 06.05.2024
Въпреки предложението на акад. Денков - студентите няма да бъдат освободени от такси тази учебна година, рече ГЕРБ

Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър и председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ.


"Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в Стратегията за развитие на висшето образование. Тези такси намаляха като процент от доходите".




"Ние нямаме проблем толкова с достъпа, колкото със структурата на търсенето и обвързаността с пазара на труда", смята той, предаде БНТ.


Бившият образователен министър смята, че правилният подход е диференцирано освобождаване от такси за специалностите с очакван недостиг на пазара на труда.

 

"Тези 150 млн. лева може да дадем за стипендии или при обвързване с реализация в страната. Възможно е да ги дадем и при полагане на матура по математика", смята той.

 

Преди дни бившият премиер акад. Николай Денков обяви, че ще търси подкрепа да няма такси за докторанти и студенти държавна поръчка.

 

"По време на редовния кабинет предложихме промени в Закона за висшето образование (ЗВО). Ако те бъдат приети, държавата ще поеме университетските такси в специалностите с държавна поръчка. В момента това обхваща всички 127 000 студенти и докторанти. Днес в ресорната комисия в НС ще търся подкрепа от депутатите за тези предложения в ЗВО", заяви той.

 

"На този принцип работят университетите в Германия - с максимално отворен прием, но с високи критерии за успешно завършване и повече шансове за пълноценно участие в професионалния и обществения живот след това.


Образованието е пътят към по-доброто здраве на нацията, по-високите нива на икономическа стабилност, по-ниската престъпност, по-малките неравенства, по-високата устойчивост на пропаганда и дезинформация.





Всичко това е важно, за да станем нормална европейска държава. И по пътя към тази цел е важно нито един млад човек в България да не остава без възможност да завърши университет", категоричен бе Денков.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама