НОВИНИ


Започва Светлата седмица

0 2485 06.05.2024
Започва Светлата седмица
БГНЕС

На втория ден след Великден, според православната традиция, започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.


Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Известна е още като Седмица на обновлението, защото донася просветление за вярващите и надежда за вечен живот.От днес до събота всеки от дните се нарича светъл, а неделята е посветена на Тома - апостолът, който не повярвал в това, че Иисус е възкръснал, докато не го видял с очите си. Светлата седмица завършва с Томина неделя. На този ден се почита паметта на Свети Тома, един от учениците на Иисус. 

 

Днес, заради съвпадението с Гергьовден, литургиите бяха посветени и на св. Георги Победоносец. Георги остава най-разпространеното мъжко име в България - над 140 хиляди са кръстени на първия християнски мъченик. Дамите с името Гергана са близо 30 Хиляди.

 

В София белоградчишкия епископ Поликарп отслужи празнична литургия в столичния храм „Св. Георги”.

 

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - Света Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

 

За православните християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама