НОВИНИ


"Не знаят дали ще има утре". Как посрещат Великден бесарабските българи в Украйна?

1 2578 06.05.2024

Бесарабскияте българи в Украйна също почитат свети Георги и втория ден от Възкресение Христово. Вече трети Великден украинците посрещат светлия празник на Христовото Възкресение във война и се надяват на чудотворна победа, равна на това как Христос победи смъртта.


Войната в Украйна започна на 24 февруари 2022 г. с нахлуването на Русия в страната.

 

В село Чушмелий (Криничне), населено предимно от българи, Великден е най-големият празник, на който се събират на една маса всички роднини, деца, внуци, кумове, разказва Тетяна Станева в публикация на bTV.Но след бомбардирането на моста в Затока преди години, Бесарабия остана откъсната от цяла Украйна, спря да се движи и влакът Киив-Измаил.

 

Така единственият път, през който може да се мине от Одеса към Рени, е пътя през Молдова с автобус или с кола, които се подлагат на проверки. 
 

Необходими са и специални разрешителни писма за тези, които не са регистрирани в Бесарабия. Така мнозина не могат да отидат на гости.

 

И въпреки това, въпреки разрушенията и ракетните заплахи, загубите, сирените и непрекъснатите лоши новини, хората си правят козунаци, чистят домовете си, събират се на маса, подреждат празнична храна и празнуват живота.

 

Защото не знаят дали ще има утре. Хората взаимно си разменят козунаци с бонбони и казват "От нас малко, от Господа повече".И тъй като Великден и Гергьовден тази година съвпадат, козунаците и курбанът се даряват и ядат заедно с пожелание за мир.

 

А във видеото, публиквано в "Бесарабски фронт", ще видите как преминават празничните дни на бесарабските българи в Украйна, а по-точно – във село Криничне (Чушмелий), традиционния начин на правенето на козунаци и ще чуете уникалния чушмелийски диалект. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама