НОВИНИ


ISW: Кремъл засилва кампанията си за контрол над Запада, използва ядрени заплахи и дипломатически манипулации

2 2384 07.05.2024
ISW: Кремъл засилва кампанията си за контрол над Запада, използва ядрени заплахи и дипломатически манипулации
БГНЕС

Кремъл отново засилва кампанията си за контрол над Запада, като използва ядрени заплахи и дипломатически манипулации. Особено активен в заплахите е бившият президент Дмитрий Медведев.


Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

От друга страна руските елити и служители на Кремъл се борят за влиятелни постове в руското правителство преди встъпването в длъжност на 7 май на досегашния президент Владимир Путин.

 

Целта е да си осигурят преждевременно влиятелни роли в случай, че силният човек в Кремъл напусне властта в края на новия си мандат.На 6 май руското опозиционно издание "Медуза" съобщи, че негови източници в Кремъл твърдят, че руските елити са започнали активно да спекулират с това кой ще влезе в новото руско правителство след встъпването в длъжност на Путин, и отбеляза, че някои елити са "напрегнати", надявайки се на повишения и притеснявайки се от понижения.

 

Друг източник, близък до руското правителство, заяви пред "Медуза", че в момента служителите на Кремъл и руският елит се опитват да заемат "възможно най-високата позиция", в случай че предстоящият шестгодишен президентски мандат на Путин е последният поради възрастта му.

 

ISW не е забелязал никакви признаци, че Путин възнамерява да напусне властта след приключването на предстоящия си президентски мандат. Поради това евентуалните усилия на Путин да позиционира елити, които да го наследят, и усилията на елитите да се позиционират в правителството вероятно са преждевременни.Един от източниците твърди, че руските елити спекулират, че кметът на Москва Сергей Собянин или първият заместник-ръководител на руската президентска администрация Сергей Кириенко могат да станат следващият руски министър-председател, докато други източници изразяват съмнение, че настоящият руски министър-председател Михаил Мишустин ще подаде оставка.

 

Източник, близък до Федералното събрание на Русия, заяви пред "Медуза", че депутатите от руската Дума вече са готови да одобрят отново Мишустин за министър-председател.

 

Руски вътрешен източник, който редовно е бил точен за предишни промени в руското военно командване, твърди, че руското военно командване е назначило командирите и началниците на щабове на новосформираните Ленинградски и Московски военни окръзи (ЛВО и МВО).

 

Кремъл продължава да затяга рестрикциите по отношение на лицата, които определя като "чуждестранни агенти", като ограничава възможността им да изпълняват държавни функции, вероятно в рамките на прикрита чистка на служители, които не се съобразяват адекватно с Кремъл.Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) извърши успешен удар с морски дрон срещу руски патрулен катер в окупирания Крим на 6 май, а според съобщенията украинските сили адаптират своите морски дронове за борба с руските отбранителни мерки.

 

Русия може да смени страната в гражданската война в Судан, за да подкрепи Суданските въоръжени сили (СВС) в стремежа си да създаде военноморска база в Червено море, което би съгласувало иранската и руската политика по отношение на Судан и би създало възможности за засилено иранско-руско сътрудничество в Судан и в по-широкия район на Червено море.

 

От 2008 г. насам Русия се стреми към пристанище в Червено море, за да защити икономическите си интереси в района и да подобри военната си позиция, като увеличи способността си да предизвиква Запада в по-широкия регион, включително в Средиземно море и Индийския океан.

 

Подкрепата на Русия за суданската армия ще бъде от голяма полза за Иран, тъй като ще съгласува иранската и руската политика и стратегия в региона, което ще подпомогне собствените цели на Иран за осигуряване на база на Червено море в Судан.Освен това Кремъл преследва второстепенни цели, включително изместване на украинското и американското влияние в Судан, чрез връзките си с местната армия.

 

Наскоро руските сили потвърдиха напредването си северозападно от Сватово, близо до Авдеевка, в западната Запорожка област и в източния (левия) бряг на Херсонска област.

 

Украинският началник на Запорожка област Иван Федоров заяви, че руските власти са създали необходимата инфраструктура за призоваване на украинци в окупираната Запорожка област и планират да призоват над 150 000 украинци в руската армия в неуточнен период от време.

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама