НОВИНИ


Нидерландия възнамерява да осигури на Украйна американски изтребители F-16 тази есен

4 7092 07.05.2024
Нидерландия възнамерява да осигури на Украйна американски изтребители F-16 тази есен
БГНЕС

Нидерландия планира да предаде на Украйна американски изтребители F-16 тази есен и ще започне да ги прехвърля на партиди "след лятото".


Военният министър на страната Кайса Олонгрен отбелязва това в коментар за Delfi. Според нея съюзниците следват план, който включва обучение на украински пилоти, подготовка на персонал за поддръжка и прехвърляне на самите самолети.

 

"По план имаме център за обучение в Румъния, където също помагаме да започне обучението на украинците. В момента те се обучават в Дания, САЩ и други държави. И ако успеем да се задържим на този път, а Украйна има всичко работещо, разбира се, в собствената си страна, първият самолет ще бъде доставен от Дания това лято. А ние се надяваме да участваме в доставките от есента с нашите F-16", посочи министърът на отбраната.Нидерландия ще предаде 24 F-16 на украинската армия, а Дания - 19 изтребителя. Норвегия също бе категорична, че ще достави на Украйна модернизирани F-16.

 

Както е известно, "коалицията F-16" включва Белгия, Канада, Дания, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Обединеното кралство и Швеция. Съюзниците заявиха своята позиция да обучат украински летци за работа с изтребителите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама