НОВИНИ


Иван Радев: Дезинформацията ще се активира. Една от целите ще е демотивация за гласуване

5 2309 07.05.2024
Иван Радев: Дезинформацията ще се активира. Една от целите ще е демотивация за гласуване
скрийншот

България се изкачва с 12 места в класацията на „Репортери без граници”. Страната ни вече е 59-а в света по свобода на словото от 180 държави. При страните от Европейския съюз също бележим прогрес - от 24-то на 23-то място.


„Повод за оптимизъм няма. Много е трудно да бъдеш журналист в България и да се бориш с всички предизвикателства в сферата. По време на предизборната кампания ще бъдем залети от дезинформация и опити за различни влияния, на които е важно журналистиката да противостои. Преминахме през доста премеждия и загубихме наивността си”.

 

Това каза Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в ефира на „Твоят ден”.

 

По думите му дезинформацията не е спирала изцяло, но вероятно ще се активира отново. „Става дума за хибридни операции, които включват и други действия. Една от целите ще е демотивация за гласуване на идните избори. Това може да се постигне чрез представяне на всички като еднакви и „маскари”. Тогава избирателите си казват, че гласовете им нямат значение и вярват, че избирателният процес е опорочен”, смята той. От „Репортери без граници” отчитат наситената с избори година, като предупреждават, че при липсата на регулация, използването на генеративния изкуствен интелект в арсенала на дезинформация за политически цели, е притеснително. Дийпфейкът вече заема водеща позиция по влияние на хода на изборите. Доказателство за това е аудиото на журналиста Моника Тодова по време на парламентарните избори в Словакия. Това е един от първите документирани случаи на такъв вид атака срещу журналист с цел повлияване на изхода на демократични избори. 

 

Според Иван Радев подобен сценарий може да се разиграе и у нас преди вота 2 в 1. 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама