НОВИНИ


Експерти: На пазара на труда има много пръчки, но много малко моркови

2 3343 07.05.2024
Експерти: На пазара на труда има много пръчки, но много малко моркови
Безработица

46% ръст на младежката безработица в България изчислиха от Евростат за година. Данните са на база сравнение между безработицата през март тази година и същия месец миналата.


За мен тази тенденция е нормална и положителна, защото колкото повече хора могат да се препитават без да работят, толкова по-добре. Явно има хора, които вече са построили комунизма и си живеят без да работят. По принцип има няколко причини за безработицата. Едните са икономическите фактори - когато няма работа. За съжаление или за радост в България не е така. Работа има, стига да иска да работи. Другият фактор е образованието - ако младите хора са се насочили към повишаване на своята квалификация, което доколкото четем също не е така, защото знаем, че голяма част от младите нито работят, нито учат. Остават тези фактори, свързани с баланса между личен живот и работа и явно младежите са изместили акцента към първото, т.е. те се наслаждават на всичко остнало, което родителите им предоставят. И оттук идва финансовия фактор. Младите не работят, защото мама и татко им дават парички. Това коментира пред Нова нюз Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.


Висока безработица сред младежите има не само у нас, но и навсякъде и това е тенденция от няколко години. Не смятам, че това трябва да се приема така страшно и критично. Хората си мислят, че няма работа за младите, но по-скоро проблемът е, че на пазара имаме огромна работна сила, която в момента не може да бъде ангажирана, коментира Християн Петков, оперативен мениджър в Джобстайгър.


В момента има работа в абсолютно всички сектори на икономиката и има изключително много работодатели, които искат да назначат, но въпроса е откъде да ги намерят тези хора. Трябва да се намери баланс, който да държи икономиката, за да не се срине. По принцип младите от z-поколението са много насочени към фрийланса, така че не можем да кажем каква част от тях наистина не работят, коментира Василева.


Наистина е така, че младите хора са много по-предприемчиви, по-смели. Те ако не харесват някаква работа, бързо я сменят. Ние сме от поколението, което беше учено, че трябва да стискаме зъби, за да работим. А младите, ако не са удовлетворени, напускат, коментира той.


Така се получава, че в момента имаме много пръчки, но няма моркови и очевидно младите хора не са привлечени от начина на работа и търсят други варианти за препитание, коментира Василева.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама