НОВИНИ


Иван Брегов: Всеки, който бъде избран по модела, по който беше избран Гешев, ще има неговата съдба

2 2312 07.05.2024
Иван Брегов: Всеки, който бъде избран по модела, по който беше избран Гешев, ще има неговата съдба
Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика БГНЕС

Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт. Това мнение изрази пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика.


"Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не дължи отчет пред обществото за работата си, получава добри бюджетни средства и се пази зад собствените си следствени тайни. Фактическото положение обаче е съвсем друго", поясни експертът.

 

Големият въпрос е не да не се наруши независимостта на прокуратурата, а да не се наруши състоянието й на политическа зависимост, "която е в трайното привързване към няколко политически партии", отбеляза още той.Брегов коментира липсата на яснота и новини около избухналия на 1 май 2023 г. взрив до колата на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

 

"Вероятно новините около случилото се са дълбоко и удобно прикрити в любимата следствена тайна на българската прокуратура. Може да разсъждаваме в няколко посоки какво се е случило  преди една година и дали някой се е опитал да предупреди Иван Гешев какво ще му се случи, ако реши да се "разшава" по преписките и информацията, която вероятно е събрал като главен прокурор". 

 

Специалистът анализира думите на Гешев, че ако е бил останал още две седмици на поста, Бойко Борисов е щял да влезе в затвора."Може би Гешев е усетил, че няма покровителството и на Борисов, и на всички останали герои с неговата сила и мощ в българската политика. Има личностен мотив, не виждам институционално усилие на прокуратурата да разследва Борисов за каквото и да било". 

 

Брегов посочи, че Борислав Сарафов дълго беше заместник на Иван Гешев "и те имат малки общи тайни". 

 

"Смеем да твърдим, че зад тях стоят и икономически интереси. Враждата между двата лагера в прокуратурата – Мартин Божанов – Нотариуса срещу Пепи Еврото, има своите представители и те са господин Сарафов и господин Гешев".Той обаче бе категоричен, че има и нещо положително в цялата работа.

 

"Всеки, който бъде избран по модела, по който беше избран господин Гешев, ще има неговата съдба", каза още експертът.

 

Брегов прогнозира ,че вече само послушните ще искат да заемат висшите длъжности в прокуратурата. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама