СВЯТ


Беларус обяви "незабавна проверка" на тактическите ядрени оръжия

3 3056 07.05.2024
Беларус обяви
Тактически ядрени оръжия

Министерството на отбраната на Беларус съобщи , че във въоръжените сили е започнала „внезапна проверка на превозните средства” на нестратегическо (тактическо) ядрено оръжие. Александър Лукашенко даде заповед за извършване на проверката.


„Поделението на оперативно-тактическия комплекс „Искандер“ и ескадрилата от самолети Су-25 са готови да изпълняват поставените задачи“, каза министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин. Той добави, че се планира да се провери "цялата гама от дейности от планирането, подготовката и използването на удари с тактическо ядрено оръжие".


Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус Виктор Гулевич каза , че по време на инспекцията „част от авиационните сили и средства са били предислоцирани на резервно летище“. След преместването на техническия състав се планира да започне „отработване на подготовката за използване на нестратегически ядрени оръжия“.


Според държавния секретар на Съвета за сигурност на Беларус Александър Волфович се планира също така да се отработи доставката на ядрени оръжия за превозни средства. Той обясни решението за проверка с „военнополитическата обстановка, преди всичко около Беларус“. Той обясни, че тази проверка е „планирана на фона на дейностите, извършвани от колеги от Руската федерация по използване на нестратегически ядрени оръжия, и синхронизирана с тях“.


На 6 май руското министерство на отбраната съобщи , че по поръчение на Владимир Путин е започнало подготовка за учения с цел „повишаване на готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на бойни задачи“. По време на учението се планира да се отработят въпросите за „подготовката и използването на нестратегически ядрени оръжия“ с цел „безусловно осигуряване на териториалната цялост“ и „в отговор на провокативни изявления и заплахи на отделни западни официални лица“ срещу Русия Федерация. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по-късно обясни, че Министерството на отбраната има предвид изявления на френския президент Еманюел Макрон и „британски представители“ за „готовността и дори намерението да се изпратят въоръжени контингенти в Украйна, т.е. изложи войниците на НАТО пред руската армия.


През юни 2023 г. руският президент Владимир Путин обяви , че Русия е разположила ядрени оръжия в Беларус. Той твърди, че с действията си Русия не нарушава Договора за неразпространение на ядрени оръжия, тъй като няма да прехвърли тези оръжия на Беларус, а само ги поставя - под свой контрол - на беларуска територия.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама