НОВИНИ


Путин иска да остане в историята на Русия като император, но ще бъде запомнен като убиец

26 2924 08.05.2024
Путин иска да остане в историята на Русия като император, но ще бъде запомнен като убиец
личен архив

Руският президент Владимир Путин (непризнат от много страни) започна петия си мандат като президент на Русия на 7 май и подчерта необходимостта от безспорно автократично управление на Русия, като същевременно индиректно призова за победа в Украйна.


Руските ултра националисти възхваляваха началото на петия мандат на Путин като историческо събитие и изрично одобряваха автократичната традиция, в която Путин се вписва, като един от тях го приветстваше като "император" - официалната титла на руските царе от времето на Петър Велики.

 

Руските крайни националисти изразиха и надежда, че Путин ще продължи да задълбочава антизападната идеология, която Кремъл усилено развива от началото на пълномащабната инвазия.

 

Настоящият руски министерски кабинет и министър-председателят Михаил Мишустин официално подадоха оставка на 7 май, както повелява конституцията, а министрите, които се върнат на служба, и тези, които Путин замени, ще покажат кой се ползва с благоволението на владетеля на Кремъл и ще дадат сигнал за политическите му приоритети за петия му мандат.Беларус обяви изненадваща проверка на ядрената готовност, която вероятно е част от отново засилената кампания на Кремъл за рефлексивен контрол, насочена към вземането на решения на Запад.

 

На 7 май Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е разкрила мрежа от оперативни работници на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са планирали да убият украинския президент Володимир Зеленски и други високопоставени украински разузнавателни и военни служители.

 

На 7 май руската Главна прокуратура обяви американската неправителствена организация (НПО) Freedom House за "нежелана организация", вероятно като част от продължаващите усилия за укрепване на контрола върху вътрешното информационно пространство и по-нататъшно лишаване на руснаците от достъп до организациите на гражданското общество и независими оценки на гражданските и политическите права в Русия.

Наскоро руските сили потвърдиха напредъка си край Авдеевка, град Донецк и в западната Запорожка област.

 

Руски окупационни служители продължават да полагат усилия за насилствено вербуване на украински цивилни граждани в руската армия в окупираната Херсонска област.

 

Кремъл работи с окупационните администратори за засилване на руския контрол върху системата за закрила на децата в окупирана Украйна.

 

На церемонията Путин говори за победа в Украйна, но не споменава нито дума за това, че всеки ден около хиляда руски военнослужещи загиват в сраженията. Досега загиналите на фронта са около 300 000. В същото време стотици несъгласни с воденето на война са репресирани, съдени и изпратени по затворите и лагерите в Сибир.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама