Цената на кафето сорт робуста достигна до най-високото си ниво от 45 години насам. Това става ясно от последните анализи на международните пазари.
"Скокът несъмнено ще достигне до крайните потребители, въпрос на много малко време е цената на кафето в заведенията и магазините да се качи, защото видяхме невероятно силен ръст, особено през април, както при по-евтиния сорт - робуста, така и при арабика. При робустата проблемът е във Виетнам - рекордни и невиждани жеги, донесли сух период. Имаме спад както на производството, така и на износа с 20%, а Виетнам е най-големият производител на робуста", посочи анализаторът на международните пазари Димитър Георгиев в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.
Специалистът алармира, че има и дефицит на кафе - както на робуста, така и на арабика.
"Този дефицит може да бъде компенсиран с повишаване на цената - нещо, което видяхме. Кафето поскъпна с 200% от началото на годината, това е невероятен ръст. България не е голям консуматор на кафе, у нас се консумират около 2 млрд. чаши на година, което прави по 1 чаша кафе на възрастен жител. Поскъпването на кафето няма да бъде толкова голямо, колкото на първичната суровина, още повече, че винаги има запаси, винаги ще има и намалено потребление заради по-високата цена", уточни експертът.
Георгиев бе категоричен, че до една година кафето може да поскъпне с двуцифрен процент.
"Най-оптимистичните прогнози са за увеличение от 10-15%. Един килограм кафе от арабика, ако сега струва 50 лв., догодина ще струва 60 лв. Виждаме все по-сериозна "миграция", българите все повече консумират сорт арабика, който е по-скъп и с по-високо качество. Българинът все по-често си купува кафе на зърна, защото предпочита да си ги смели вкъщи, да усети прясно кафе. Капсулите също дават голямо разнообразие като вкусови качества", изтъкна анализаторът.
Той успокои потребителите, че цената на захарта остава стабилна.
"При захарта имаме голям баланс, защото Бразилия, която е най-големият производител на захар в света, имаше необикновено добра година откъм производство на захар. Имаше дъждове, които подкрепиха насажденията от захарна тръстика, след това дойде пък суша, която спомогна за прибирането на реколтата. Но пък при какаото ситуацията е близка като тази с кафето - невиждани ръстове на цената, особено през април. Над 60% от световното производство се дължи на две африкански държави - Кот д'Ивоар и Гана, където имаме различни проблеми. На първо място са климатичните проблеми и по-високите температури", допълни Георгиев.