НОВИНИ


Бензинът достигна цената на дизела, очаква ли се поевтиняване?

1 2802 08.05.2024
Бензинът достигна цената на дизела, очаква ли се поевтиняване?
БГНЕС

Тенденциите отпреди 10 дни бяха, че цената на бензина достигна тази на дизела, и въпреки че момента не са така, все още разликата в стойностите им не са отбелязани на колонките. Цената на бензина за тези 10 дни падна с около 10 ст. и се очаква да падне още.


Пазарите са много динамични. В световен мащаб имаше по-голямо търсене на бензин. Това заяви пред БНТ Димитър Хаджидимитров - председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

 

Той обясни, че увеличаването и намаляването на цените на горивата винаги е плавно. В България има над 4500 обекта и няма как няколко компании да решават как ще вървят цените. По думите му, цените на горивата се определят от доста фактори. По-голямото търсене предполага по-високи цени, военни действия или проблем с някаква рафинерия също се оказват фактор.

 

"Когато няма потребление на една стока, цената ѝ пада, ако има голямо търсене, ще се вдигне. Цените, на които ние българите пазаруваме от нашите бензиностанции са близки до европейските". Димитър Хаджидимитров смята, че провеждането и предлагането на политиките на Зелената сделка ще оскъпи цените на горивата в по-дългосрочен план.

 

"Поскъпването ще бъде с не повече 2 - 3 стотинки на литър", каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама