НОВИНИ


Проф. Келбечева: Съветизацията връща България назад в развитието. Платили сме на СССР до 3/4 от националния доход

12 3041 08.05.2024
Проф. Келбечева: Съветизацията връща България назад в развитието. Платили сме на СССР до 3/4 от националния доход
Проф. Евелина Келбечева

"Кривата на българската икономика върви все нагоре до 1944 година. За трите години на съветска окупация, през които в България преминават общо към 600 000 съветски офицери и войници, България плаща като издръжка на армията, като подготовка на нашата армия да влезе във втората фаза на Втората световна война до 3/4 от националния доход на България. Това е най-голямата икономическа, финансова, продоволствена криза в съвременната българска история".


Това каза в интервю за ФрогНюз историкът проф. Евелина Келбечева.

"Погледнато от по-дълбоката и по-важна гледна точка - пречупена е социокултурната тъкан на българското общество, България насилствено е вкарана в орбитата на СССР, наложен е комунизмът. На България е наложена тотална съветизация, която е институционална, политическа, идеологическа, културна, икономическа и т.н. Няма нито една сфера в българския обществен живот, която не е засегната", каза още тя и допълни:


"В една тоталитарна държава тоталният контрол е не само върху обществения, но и върху личния живот на хората. Това е смисълът и ужасът на тези диктатури - пречупването на вековни традиции и ценности на българския народ, на това, което е било наистина етоса на нацията и я е държало в една хомогенност, много по-голяма, отколкото сега. Всичко това е заличено, ние влизаме в режим, наложен изкуствено, тежко и с ужасен терор. Режим и терор, наложен върху абсолютно всички слоеве на българското общество. Това за мен е страшното, което се случва и започва на 9 септември 1944 година".


"В най-широк обсег на мислене, когато виждаме дълготрайните последствия от един или друг политически преврат и смяна на режим, аз съм убедена, както и една немалка част от моите колеги, че тази близо половин век съветизация и комунистически режим в България, съпроводен с непрекъснат политически терор и пълна липса на свобода и демокрация, е върнала България назад в историческото развитие".

 

Цялото интервю, четете на 9 май в сайта на ФрогНюз.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама