НОВИНИ


"Политико": ЕС ще купи оръжие със замразени руски 3 млрд. евро за Украйна

1 2646 08.05.2024

Очаква се ЕС да одобри план за използване на печалбите, генерирани от инвестирането на замразени руски активи, за закупуване на оръжия за Украйна. Посланиците, които ще се срещнат в Брюксел в сряда, вероятно ще дадат зелена светлина, след като Белгия даде знак за отстъпление по отношение на начина, по който третира данъчните приходи от парите - последната голяма пречка пред сделката.


Печалбите, генерирани от инвестирането на руските активи, обездвижени в Белгия - където се съхраняват голяма част от замразените в Европа активи - са на стойност между 2,5 и 3 млрд. евро годишно. По време на разговорите във вторник белгийското правителство сигнализира, че от 2025 г. ще насочва данъчните приходи от печалбите към общ фонд на ЕС или на Г-7 за Украйна. През 2024 г. данъчните приходи възлизат на 1,7 млрд. евро.

 

Това се случва, след като САЩ и няколко държави от ЕС - начело с Германия - оказаха натиск върху белгийското правителство да предаде парите на Украйна, както първо съобщи POLITICO. Инициативата е отделна от по-широкообхватния натиск на САЩ за конфискуване на всички активи в подкрепа на Украйна - ход, който се отхвърля от правителствата на най-големите държави от ЕС поради опасения за правни последици и последици от финансова нестабилност.

 

"Белгийското федерално правителство е готово да обмисли доброволно споразумение от финансовата 2025 г. нататък с ЕС/Г7 за прехвърляне на извънредните национални корпоративни данъци от замразените руски държавни активи", се казва в изявление на белгийското правителство, видяно от POLITICO.

 

Все пак ще има нужда от някои доуточнения в последния момент. Белгийски правителствен служител заяви, че страната ще предаде данъчните приходи на Украйна, при условие че и други страни от ЕС и Г-7, притежаващи руски активи, направят същото.

 

Белгия има важна роля, тъй като базираният в Брюксел депозитар на ценни книжа Euroclear държи по-голямата част от обездвижените руски активи в Европа. Страната координира и преговорите на ниво ЕС, тъй като е ротационен председател на Съвета за шест месеца.

 

Досега Белгия вземаше данъчните приходи и изпращаше парите на Украйна самостоятелно чрез национален фонд. Белгийското правителство твърди, че голяма част от парите, които събира от данъци - около 1 млрд. евро от общо 1,7 млрд. евро през 2024 г. - са предназначени за закупуване на оръжия за Украйна.

 

Но дипломати от ЕС частно обвиниха страната в счетоводен трик, като на практика двойно отчита вноските си за разкъсваната от война страна.

 

При друга отстъпка в последния момент Белгия също така намали таксата, която Euroclear ще начислява за обработката на замразените активи, на 0,5 %, с което освободи допълнителни парични средства за Украйна.

 

Служителите на ЕС сега са оптимистично настроени, че тези подсладители могат да отключат споразумението. Последният текст на плана на ЕС предлага на неутрални държави като Австрия, Ирландия, Малта и Кипър възможността да се откажат от закупуването на оръжия, което може да осигури подкрепата им за сделката. Тези държави могат да се ограничат до предоставянето на хуманитарна помощ.

 

"Шансовете за постигане на консенсус ... са добри", заяви дипломат от ЕС.

 

Споразумение в сряда ще проправи пътя на ЕС да изпрати парите на разкъсваната от война страна през юли.

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама