НОВИНИ


Все повече непълнолетни задигат стоки от моловете

0 2470 08.05.2024
Все повече непълнолетни задигат стоки от моловете

Епидемия от кражби е нещото, което всички търговци на дребно изживяваме последните години, а миналата година беше големият проблем с ръст на липсите – имаме колеги от асоциацията, които имат до 70 процента ръст на липси от кражби през 2023 г. спрямо 2022 г.


Това каза заместник-председателят на Българската ритейл асоциация (БРА) Аксиния Баева по време на пресконференция на тема „Търговците отчитат рекорден брой кражби от търговските обекти. Взема ли държавата адекватни мерки за справяне с тази епидемия?“.

 

По думите на Баева конкретните суми от откраднати стоки на годишна база силно зависят от вида на бранша и размера на магазините. Тя уточни, че най-много се краде в най-големия мол в София, като магазин от 300 кв. м за миналата година има 100 000 лева загуби от кражби.

 

„Ако преди се крадеше на дребно, сега говорим за абсолютно организиран бизнес на гърба на търговеца и на клиента. Дрехи и обувки се крадат по поръчка, след това се пласират организирано във Фейсбук групи и по други канали“, заяви заместник-председателят на БРА, допълвайки, че когато дойде нова стока, стават „тотални мишени“.

 

Баева каза, че познават някои от лицата благодарение на видеонаблюдението, но те сменят градове и магазини, за да не бъдат хванати.

 

По думите на Валя Веселинова от Асоциацията има изключително много непълнолетни крадци.

 

"Обличат се дрехи, слагат се под якета, слагат се в чанти, които са облепени с фолио. Има всякакви хора - млади и стари, непълнолетни, момичета. Аз включително съм имала случаи, в които сме хващали непълнолетни момичета, уведомявали сме техните родители за ситуацията, подавали сме жалби. Никакъв резултат не е имало нито от страна на родителите, нито от органите на реда", обясни тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама