НОВИНИ


Фестивалът „Лунар“ се завръща: Какво ще видим довечера?

0 2431 09.05.2024
Фестивалът „Лунар“ се завръща: Какво ще видим довечера?
lunarlights.eu

За трета поредна година фестивалът на светлините „Лунар“ ще преобрази с изкуство едни от най-известните сгради, паркове и площади в София. В Деня на Европа - 9 май, центърът на София се превръща в светлинна галерия под открито небе с 3D мапинг проекции и светлинни инсталации, създадени от артисти от цял свят. Достъпът до всички произведения ще бъде свободен.


„Лунар“ се завръща още по-ярък тази година, с чисто нова фестивална програма. Имаме над 20 артисти от целия свят, които ще се включат, имаме 22 локации, имаме 4,5 км пешеходен маршрут, който посетителите могат да обиколят както предпочитат“, каза Страхил Йорданов, един от организаторите на фестивала, в предаването „Тази сутрин“. 

 

Той обясни, че най-добрият начин за ориентиране на фестивала е чрез използване на онлайн приложението.

 

 „Тази вечер започва с гръм и трясък и блясък. Имаме две иновации в областта на светлинното изкуство тази година. Публиката ще може да участва и в двете по различен начин. В единият случай ще могат да споделят съобщения върху фасадата на една от новите локации – в Южен парк в София. Ще има интерактивни сесии една след друга и съобщенията ще се появяват. Другата възможност е зрителите да участват в самия проджекшън мапинг, като споделят светлината му през своите устройства“, обясни още Страхил Йорданов.  

Ще бъдат затворени за движение улици в центъра на София, за да се осигури свободно пешеходно придвижване на хората. Градският транспорт ще работи с удължено работно време, включително и метрото.

 

Локациите ще бъдат достъпни напълно безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21.00 ч. и 00.00 ч. във всяка от четирите вечери до 12 май.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама