НОВИНИ


За кои групи е важно да се ваксинират срещу коклюш?

0 2325 09.05.2024
За кои групи е важно да се ваксинират срещу коклюш?

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в Държавен вестник във вторник.


В съвсем кратки срокове ще започне ваксинацията на всички, които подлежат на нея според новия имунизационен календар, каза пред БНТ д-р Станимир Качешмаров, общопрактикуващ лекар. Важно е да се уточни точно кой има нужда да бъде ваксиниран, а не всички да го правят, посочи той.

 

"Това са бременните жени в последния триместър, това са хора с пропуск в имунизационния си статус, когато е трябвало да бъдат ваксинирани. Другата група пациенти, за които е препоръчително, с хора в близък контакт с новородени - родители, възрастни хора, които ще се грижат за бебетата".

Няма никакви данни, че по-ранната ваксинация може да навреди на бебетата. Ваксините за коклюш у нас се прилагат от 60-те години насам.

 

"Важно е, защото когато един организъм не е ваксиниран, той е най-чувствителен на тази инфекция и ако се зарази, ще я изкара тежко, с възможно най-много усложнения, които могат да възникнат. Затова тази стъпка е в правилна посока - да се измести с две седмици напред ваксинацията на новородените и законово да се уреди ваксинацията на бременните".


От днес започва и безплатната имунизация на бременни жени срещу коклюш. Общопрактикуващите лекари могат да поставят и безплатни ваксини на бременни, но ако имат наличност.

 

"Винаги когато има повишаване на случаите на дадено инфекциозно заболяване, за което има ваксина, трябва да подхожда внимателно, за да не създаде паника в обществото, да не се създаде голямо търсене и изчезване на ваксините. Затова за бебетата се осигуряват през РЗИ и те не могат да се поставят на възрастни", каза д-р Качешмаров.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама