НОВИНИ


Отговор: БДЖ се извинявали на пътуващите. Въпросът е остават ли на дневен ред закъсненията на влаковете?

8 4648 09.05.2024
Отговор: БДЖ се извинявали на пътуващите. Въпросът е остават ли на дневен ред закъсненията на влаковете?
ФрогНюз

С официално съобщение от БДЖ отговориха на пътуващите с влак за причиненото им неудобство.


Поради започналата модернизация на коловозното развитие на Централна гара София от 07.05.2024 г. е въведена промяна в движението на влаковете, които пътуват от и към северното направление и вместо от и до Централна гара, се движат от и до гара София Север, казват БДЖ.

 

Това налага допълнителни маневри при подготовката на влаковите композиции за път, тъй като гарата е с по-ограничен брой коловози спрямо интензитета на графика на движение. Въведена е в експлоатация нова маршрутно-компютърна централизация, която работи нормално за осигуряване на движението в гарата за времето на строително-ремонтните дейности. Допълнителни усложнения предизвика и изключване на досега действащата стара релейна осигурителна техника.
Придвижването на съставите от депо се извършва през по-дълъг обход през Казичене, гара Яна и Кремиковци, като всичко това води до закъснения при подготовката и композирането на готовите за пътуване влакови състави, което значително нарушава обслужването на клиентите на БДЖ.

 

В първия ден на реалната експлоатация при новите условия за движението на влаковете възникнаха и непредвидени обстоятелства и ситуации, които доведоха до натрупване на закъсненията.

 

В момента се разглеждат различни варианти за промяна в организацията на работата с цел минимизиране на тези закъснения и нормализиране на обстановката през следващите дни. В тази връзка от утре ще бъдат осигурени още два допълнителни влака за композирането на съставите от депата, чрез което да се намали маневрената дейност в гарата и предизвиканите от това закъснения. Обсъждат се и възможности за оптимизиране на движението на някои влакове. БДЖ и НКЖИ се извиняват на пътуващите с влак за причиненото им неудобство! 

 

По-рано днес пред ФрогНюз потърпевши разказаха, че от 7 май, откакто започнаха ремонтните дейности на гарата, влаковете закъсняват с часове, някои дори изобщо не тръгват. 


От БДЖ държат хората в абсолютно неведение какво се случва, никой не им дава информация по колко време ще са закъсненията, на кои гари ще се изчаква и изобщо ще стигнат ли някога до точката, до която са се запътили. 

 

Сред пътуващите има и гласове, които зоват за протест "Абсурдно е, влаковете са основният ни начин на придвижване, по дефилето има много хора, които работят в София, но не искат да живеят в столицата. Има хора, които през целия си живот са пътували до София с влак", разказва Ана М.

"Пътувам от поне 15 години всеки ден, с бързите влакове това ми отнема малко над 30 минути в едната посока. Разбирате обаче, че да пътувам 4 часа само до София е абсурдно. Автобуси с удобни разписания просто няма, влаковете са единственият ни вариант. Склонна съм да призова хората към някаква протестни действия. Убедена съм, че в с по-добро управление на ситуацията, тя ще бъде овладяна. Очевидно обаче трябва да наложим натиск, иначе БДЖ се прави, че не ни вижда", казва още тя.

 

ФрогНюз опита да се свърже с Информационния център на БДЖ, но телефоните им не отговарят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама