НОВИНИ


Атанас Кацарчев: Минималната заплата трябва да достигне жизнения минимум, който е около 1500 лв. на човек

5 2413 09.05.2024
Атанас Кацарчев: Минималната заплата трябва да достигне жизнения минимум, който е около 1500 лв. на човек
Главният икономист на КТ „Подкрепа“ Атанас Кацарчев Стопкадър: NOVA NEWS

"Минималната заплата трябва да се достигне жизнения минимум, който е около 1500 лева на човек, а също и да се свърже с инфлацията и производителността на труда. Ако се приложат трите критерия, МРЗ би била към 1100 лева, а не 933."


Това мнение изрази главният икономист на КТ „Подкрепа“ Атанас Кацарчев в ефира на NOVA NEWS.

 

„През юли ще видим какво е изпълнението на бюджета и как финансовото министерство се е справило. През април се очакват постъпленията от данъците - по доходите на физическите лица и корпоративните. На хляба има надценка, на лекарствата също - фиксирана. Това означава, че някой лъже. Според мен таванът на надценката на брашното и хляба почти няма да има ефект върху крайната цена", смята Кацарчев.Според него отпуснатата сума за миньорите подлежи на нотификация в ЕС като държавна помощ.

 

„Едва след одобрение, тя ще бъде изплатена на предприятията. Ако това не се случи, протестите ще продължат, защото се застрашава съществуването на мините и ТЕЦ-овете. В момента има друго напрежение - в част от второстепенните разпоредители не достигат средства за обезпечаване на годишните разходи за заплати и осигуровки. Причината е, че бюджетите на първостепенните не е прозрачен, не знаем дали в бъдеще разходите са обезпечени", каза още експертът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама