НОВИНИ


Д-р Стойчо Кацаров: Можеше да имаме Национална детска болница още преди 2 г.

2 2730 09.05.2024
Д-р Стойчо Кацаров: Можеше да имаме Национална детска болница още преди 2 г.
Д-р Стойчо Кацаров Стопкадър: Евроком

"Аз издадох заповед за сливане на старата Педиатрия и Правителствена болница. Ако тази заповед на беше отменена, ние щяхме да имаме Национална детска болница още отпреди 2 г."


Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

 

"Т.нар. Национална детска болница не е ефективна по отношение на хирургичните специалности, и това води до деквалификация на кадрите. И в този смисъл, препоръката на специалистите е да се съчетаят нещата", каза още медикът.



Запитан колко реална е опасността да няма специалисти за такъв тип болница, д-р Кацаров отбеляза, че неговото наблюдение е, че няма чак такъв дефицит по отношение на педиатрията. Много лекари се насочват към други специалности, заради по-високите заплащания. Това е въпрос на държавна политика, смята експертът.

 

"Каквато и детска болница да построим, тя няма да обслужва всички деца в страната. Ще има и други детски отделения. Ако говорим за детско здравеопазване, построяването на детска болница не би могло да реши проблемите", категоричен бе той.



"Аз видях почти всички политически сили и различни граждани, които изразиха своето желание за изграждането на частна болница. Самият премиер каза, че отменя решението заради обществен натиск. Какво означава това? Ако законът ви дава право да извършвате някаква дейност, и това право ви е отнето, значи нещата не са наред", допълни д-р Кацаров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама