НОВИНИ


Израелски танкове превзеха основната пътна артерия в Рафах

0 2674 10.05.2024
Израелски танкове превзеха основната пътна артерия в Рафах
БГНЕС

Израелски танкове превзеха днес основната пътна артерия, която разделя източната от западната част на Рафах в ивицата Газа, като обкръжиха цялата източна част на този град в ивицата Газа, съобщи Ройтерс.


Местни жители споделиха пред агенцията, че се чуват почти постоянни експлозии и стрелба с огнестрелни оръжия в източната и североизточната част на града. Съобщава се за ожесточени сражения между израелските сили и бойци на палестинските ислямистки групировки Хамас и "Ислямски джихад".

 

Радикалното формирование Хамас коментира, че е устроило засада на израелски танкове близо до джамия в източната част на Рафах - от тази информация Ройтерс прави извод, че израелските сили са проникнали от източните покрайнини на града, където започва застроената му част.

 


Израел разпореди на цивилните да напуснат Източен Рафах, като по този начин десетки хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си и да търсят подслон извън града.

 

Израелските власти са категорични, че не могат да спечелят войната срещу Хамас, ако не нападнат Рафах и не елиминират хилядите бойци на палестинското движение, които според Израел са се укрили в града.



Военното крило на Хамас отново атакува със снаряди пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата на Израел и ивицата Газа - това е четвъртата подобна атака този месец, посочва ДПА.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама