НОВИНИ


Британската икономика излезе от рецесията

0 2296 10.05.2024
Британската икономика излезе от рецесията
БГНЕС

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от близо три години през първото тримесечие на 2024 г., слагайки край на плитката рецесия, в която навлезе през втората половина на миналата година, предава Ройтерс.


Данните на службата за национална статистика демонстрират, че брутният вътрешен продукт на страната е отбелязал ръст с 0,6% през трите месеца до март, най-силният растеж от четвъртото тримесечие на 2021 г., когато се е повишил с 1,5%.

 

Няма съмнение, че бяха трудни няколко години, но днешните данни за растеж са доказателство, че икономиката се връща към пълно здраве за първи път след пандемията, посочи финансовият министър Джереми Хънт.

 Централната банка, която задържа лихвените проценти на 16-годишен връх, прогнозира тримесечен ръст от 0,4% за първото тримесечие на тази година и по-слаб ръст от 0,2% за второто тримесечие.

 

На месечна база икономиката се разшири с 0,4% през март, отразявайки силата на търговията на дребно, обществения транспорт, транспорта и здравеопазването - отчасти поради по-малкото стачки в публичния сектор. БВП през март е с 0,7% по-висок в сравнение със същото време през изминалата година.Въпреки това Обединеното кралство все още има едно от най-бавните възстановявания от ефектите на коронакризата.

 

В края на първото тримесечие на 2024 г. икономиката на страната беше само с 1,7% по-голяма от нивото си в края на 2019 г., преди пандемията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама